Gävle – en blivande spårvagnsstad,

 

  Foto och text, Mathea Franzén

 

Public.  i Arbetarbladet 14/4 2015

 

Spårvagnarna kan börja rulla i Gävle igen. Det firade Gävle Spårvägssällskap bland annat med att för första gången stå värd för rikssällskapets årsmöte. En historisk händelse, enligt ordförande Thomas Dahl.

 

Våren 2015 har varit en milstolpe i Gävles Spårvagnssällskap. Föreningen har kommit på fötter igen, och den största framgången är helt klart att kommunen sedan i februari delar sällskapets vision om en museispårvägssträcka på Brynäs i framtiden.

 

– Det är ett enormt stort framsteg, det har varit trögt tidigare men allt vände med kommunens beslut, säger Thomas Dahl, ordförande i Gävles Spårvägssällskap.

 

De besökande medlemmarna från runt i Sverige öser ur sig beröm över Gävleföreningens eldsjälar. Till riksmötet på lördagen anslöt 40-50 medlemmar, och de stannade sedan kvar i Gävle för ett studiebesök i Järnvägsmuseets depå på söndagen.

 

  • – Det är första gången i historien som vi har riksmöte i Gävle, och det är ett led i vår positiva utveckling de senaste åren, säger Thomas Dahl.

 

Föreningens förhoppning är en museisträcka med spårvagn på Brynäs, och kanske också ett spårvagnsmuseum.

  • – Vi vill få till ett museum för vi är redo att visa upp vårt stora material, av spårvagnar och dokument bland annat, säger Thomas Dahl.

 

Dan Erik Göransson är kanske en av de mest rutinerade besökarna på plats, han har varit medlem i Spårvägssällskapet ända sedan 1962.

– En absolut supernörd är jag! Det vore underbart om Gävle kunde få ett spårvägsmuseum och en modern spårväg, säger Dan Erik.

 

Hela helgen har föreningen ägnat åt spårvagnar, och på söndagen besökte de tillresta entusiasterna Järnvägsmuseets depå i Gävle. Här fick de lära sig bland annat om renoveringstekniker för sina egna tåg.

 

Helgen avslutades sedan i föreningens

Mathea Franzén

——-

Publicerat 2015-04-14 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website