Äppelträdet har ordet – Av Malus Domestica gm Inger J, Kristina H och christina S

Insändare i Gefle Dagblad Söndag 14 september 2014.

 

 

Jag som i Sofiaparken står, min ålder kan vara närmare 200 år, nu fruktar jag för mitt liv! Jag har genomlevt olika årstider, med stormar, vindar, hagel, regn och Sveriges värsta snöstorm, så seg är jag!

 

 

Jag har även hållit upp mina grenar med massor med äpplen på, utan att knäckas! Så om ni tror jag ska knäckas nu, eller ge upp mot de makter som försöker ta mitt liv, så är ni lurade. Själv är jag inget bra på att göra min röst hörd, men det ligger i min natur. Så jag är väldigt glad och tacksam för att det finns människor, som uppskattar och förstår mig. En gammal stofil som jag.

 

De senaste månaderna har jag haft sällskap av massor med underbara människor, som klappar mig, och pratar med mig. Tänk allt jag har fått höra och se.

 

Men det är inget nytt, att folk klappat och rört vid mig. Det har skett i flera generationer, så jag är van och ända står jag kvar. Stor är jag och anses som ett av världens största äppelträd i krondiameter, så då kan jag bara undra “Hur kunde Ni missa mig?”. Mina grannar tallarna såg ni ju, klart jag har ju lite mer sällskap runt mig, syrén, hägg, fläder med mera men nog syns jag. Ni kallade mig buskage, hade jag kunnat så hade jag nog kastat lite äpplen på er. Ni förolämpar en gamling som jag. Det är åldersdiskriminering.

 

Jag är inte bara stor i omfång, jag är stor under marken med, så kom inte här och försök kapa mina rötter för att få trycka in några hus. Inte hugger ni av tårna för att få skorna att passa?

 

Jag har stått här först och längst, lite respekt Tack! Mitt rotsystem har även varit till nytta för de som “stöttar” mig i min kamp för överlevnad. När det var som varmast i Gävle, så var det svalt under min krona! Jag tar ju mitt vatten långt ner och det gör att stammen är sval. Kapar ni mina rötter dör jag!

 

Se det mesta av vad som tidigare har skrivits om detta och Gävlebornas ENGAGEMANG.

Vem skulle bara våga ta bort det – en  av Gävles huvudatraktioner som bl a har presenterats i Aftonbladet!

 

—-

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-09-14 för Gavledraget.com.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website