Följetongen om Björkengrenska gården i Gävle

 

Björkengrenska gården sjunger på sista versen

Utdrag ur artikel publicerad i  GD 20/5 2010.

 

Ett 60-tal pensionärer kan behöva flytta. Kommunen vill tömma Björkegrenska gården i Gävle år 2014. Lokalerna är gamla och slitna och uppfyller inte dagens kvalitetskrav.I stället planeras ett nytt äldreboende för 135 miljoner kronor på andra sidan vägen.

 

Björkegrenska gården på Södertull är ett av de äldreboenden som kommunpolitikerna i Gävle har valt att upphandla och lägga ut på entreprenad. Sedan 2006 är det Förenade Care AB som driver verksamheten. Omvårdnadsnämnden beslutade för ett tag sedan att förlänga kontraktet fram till 2012, därefter måste en ny upphandling göras.

 

Själva byggnaden däremot ägs av Kungsleden. När hyreskontraktet löper ut 2014 har kommunen för avsikt att inte förlänga det.

 

– Lokalerna är 35 år gamla och väldigt slitna och trånga. Björkegrenska gården har den absolut sämsta standarden bland alla äldreboenden i Gävle. Det håller inte längre att ha det så. Vi har kriterier att följa när vi bygger äldreboenden. Rummen ska vara bortåt 40 kvadratmeter stora, gärna större. På Björkegrenska är de betydligt mindre och har varken duschar eller kokmöjligheter, säger Björn Strandell, utredare på omvårdnadsförvaltningen.

 

En rust är inte aktuellt, enligt honom.

Läs hela artikeln

 

Bilder från Björkengrenska gården publiceras av Gävle kommun

 

(se hela bildserien i länken ovan)

———–

Nytt boende för flyktingbarn.

UTDRAG   ur artikel Public. I Arbetarbladet 25/3 2015.

 

2013 flyttades de äldre ut från äldreboendet Björkegrenska gården på Söder i Gävle. Lokalerna var för små och kunde inte handikappanpassas tillräckligt. Nu ska byggnaden rustas och bli boende för ensamkommande flyktingbarn. Boendet ska ha 54 platser. Det innebär 24 nya arbetstillfällen i kommunen.

 

Från och med årsskiftet ska Gävle ta emot betydligt fler ensamkommande barn. De senaste två åren har kraven varit fem platser eller sex platser, men i år ökade det till 32. En plats motsvarar ungefär 2,5 person.

 

LÄS HELA ARTIKELN HÄR!

———

 

Insändare

GD 27/3 2015.

Våra gamla ska komma i första hand

Först flyttas alla äldre, sjuka bort från Björkegrenska. Därefter står det tomt ett par år och nu ska det rustas och göras om för ensamkommande flyktingbarn. Sedan har vi våra gamla/sjuka som ligger “färdigbehandlade” på sjukhuset eller väldigt sjuka i hemmet och kan inte få något äldreboende.

 

Det borde väl ändå vara så att våra gamla som slitit och släpat för vårt sociala system inte ska behöva oroa sig för vård, omtanke och trygghet på gamla dar. De gamla borde väl komma i första hand och visas respekt och få ett bra boende i stället för att ligga hemma, glo upp i taket och bara vänta på att någon ska komma och hjälpa dom i fem minuter.

 

Den resterande tiden av dagen får dom som är hemma ligga/vara ensamma. Vad är det för värdighet? Våra egna medborgare ska och bör väl komma i första hand. Det är skandal och bedrövligt att ingen, ingen reagerar och agerar. Det bara får rulla på hur galet det än är.

 

 

Tack för ordet.

Kenth Sellberg

—–

Fundera på varför invånarna röstade som de gjorde.

 

Nu får politikerna vakna från sin slumrande tillvaro. När det inte finns platser för våra äldre så de blir kvar på sjukhusen, då tar de platser för de sjuka som behöver omvårdnad för olika behov.

 

Då kommer de också på idén att göra om ett äldreboende till asylmottagning så sjukhusen kan behålla de äldre eller skicka hem dem om de har något hem kvar.

 

Ta ert förnuft och börja tänka. Tror ni att vi som röstat på er tycker att ni gör ett bra arbete? Nu börjar vi tröttna på att ni inte gör det ni är valda till. Att se om era invånare i kommunen som redan finns här.

 

Det låter som att ni värnar mer om dem som bor utanför vårt land. Men om inte vi blir bra bemötta, blir det svårt att få gehör för andra som behöver hjälp.

 

Glöm inte att det kommer fler val så fundera på varför invånarna röstade som de gjorde i sista valet. Tror inte att ni förstår att detta var en viss protest att det gick som de gick. Är född in i socialdemokratin och kommer alltid att förbli men vill att de gör ett bra arbete för invånarna här i vår kommun.

 

Glöm inte oss som redan bor här

—-

Men stopp och belägg – hur har man tänkt här?

 

Restaurera Björkegrenska Gården till boende för ensamkommande flyktingbarn. Visst, bra att barnen får någonstans att bo, men samtidigt ligger färdigbehandlade patienter kvar och upptar plats, på sjukhuset här i Gävle.

 

Varför återställer man inte Björkegrenska till äldreboende igen? Och, därigenom skaffar plats för “färdigbehandlade“. Det kan ju inte vara särskilt vilsamt att bli liggande i en sjukhuskorridor, del av dagrum eller i ett förråd i väntan på att få komma hem igen.

 

Gunilla Lindblom – orolig, undrande 40-talist

—-

Public. av Lisse-Lotte Danielson 2015-03-27 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står starta diskussionen!

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website