YouTube-klipp, Kvinna ombord i Gävlehamn

 

Chaplin, Monroe och Ali på YouTube

MM JDM

 

Public i TT och Arbetarbladet 25/7 2015

 

Historiska videoklipp på filmstjärnan Marilyn Monroe, boxaren Muhammed Ali och skådespelaren Charlie Chaplin kan snart finnas på Youtube. skriver Variety.

 

550 000 videoklipp är att vänta och visst material dateras till så tidigt som 1895  och sträcker sig fram till 1986. Det möjliggörs via ett samarbete mellan nyhetsbyrån Associated Press (AP), British Movietone och Youtube med syftet att underlätta researcharbetet för dokumentärfilmare och historiker, men också för att öka efterfrågan på rättighetsskyddat material.

 

– Men det betyder också att allmänheten för första gången kan ta del av några av historiens största ögonblick, säger Alwyn Lindsey, ansvarig för AP:s internationella arkiv.

 

Pearl HBland höjdpunkterna finns exklusivt videomaterial från bombningen av Pearl Harbour, Berlinmurens fall, Marilyn Monroe på Londonpremiär, intervjuer med Charlie Chaplin, Elvis Presley, Salvador Dali och Twiggy -modevisningar från 1960-talet.

(TT) 

—–

Gävle hamn bombad i spännande film från 1941

Public. i GD 24/7 2015.

 

I filmen En Kvinna ombord från 1941 är Gävle hamn en av stjärnorna.

 

Gävle hamn

Då och då visar SVT filmen En kvinna ombord från 1941, en film där Gävle hamn är en av stjärnorna. Hamnen spelar rollen av en liten nordfransk stad som blir bombad i början av andra världskriget. Där ligger det svenska fartyget Ethel och under ett bombanfall smyger sig en kvinnlig fripassagerare ombord, med många förvecklingar som följd.

 

Filmen regisserades av Gunnar Skoglund. Han gjorde 14 långfilmer och ett hundratal kortfilmer men har annars främst gått till historien som speaker i journalfilmer. Hans ljusa stämma, Rösten eller Silverstämman kallad, utgör själva sinnebilden för 30-talets överhurtiga kommentatorstil.

 

Huvudrollerna i en Kvinna ombord spelas av de på sin tid stora stjärnorna Edvin Adolphson och Karin Ekelund. Även Sigge Fürst och Julia Caesar har roller i filmen och tonsättaren Lars-Erik Larsson stod för originalmusiken.

 

Det är en både välgjord och spännande film som vållade viss debatt och rop på censur, detta på grund av några nakenscener.

 

Det som syns av hamnen i dramatiska scener är hamnmagasinen och de karaktäristiska kranarna, jag tror mig ha identifierat såväl ASEA-kranarna i inre hamnen som fyra mäktiga kranar i Fredriksskans. I några scener syns tornen på Staffanskyrkan och huset i början av Södra Fiskargatan som silhuetter i bakgrunden.

 

Filmen finns tyvärr inte på dvd och jag har den bara på ett gammalt videoband. Kvaliteten på inspelningen är ändå ovanligt god, filmen har restaurerats av Svenska Filminstitutet. Rättighetsfrågorna kring gamla filmer kan vara kluriga och så även  i detta fall, där rättigheterna numera förvaltas av ett brittiskt bolag. Givetvis borde filmen göras tillgänglig och säljas på såväl länsmuseet som turistbyrån. Det är inte alla Sveriges hamnar och hamnkranar som varit filmstjärnor och blivit bombade, precis. Så låt oss sträcka på oss en aning. Och håll koll på tv-tablån, filmen kommer säkert igen.

 

Bland andra filmer som delvis spelats in i Gävle återfinns, förutom Bo Widerbergs Joe Hill (där flera gävlebor var statister), Mannekäng i rött från 1959 i regi av Arne Mattsson och Colin Nutleys Black Jack från 1990.

Camilla Dal

——-

Public. 25/7 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top