Elcykel blir allt populärare

 

 

 

Publ i Svenska Dagbladet 4 juli 2016

 

Du sitter på sadeln och trampar och ser en rejäl uppförsbacke närma sig. Jobbigt? Nej, inte om du har en elcykel. Branschen spår nu elcykelns genombrott.

 

Efter svacka för några år sedan säljs nu elcyklar som aldrig förr. Förra året såldes 12 000 elcyklar, den näst högsta försäljningssiffran i Sverige hittills. Jämfört med ”vanliga” cyklar är det fortfarande små volymer, men branschen tror nu på en stark tillväxt.

 

Joakim Stenberg, vd för Cykelbranschen, lyfter fram själva upplevelsen med att färdas på en elcykel.

 

– Det som att ha medvind, nedförsbacke och du bara flyter fram hela tiden. Man måste nästan prova det för att förstå det.Stenberg framhåller också fram elcykeln som ett transportmedel för pendlare som behöver lite motion men inte vill komma fram svettiga till jobbet.

 

– Folk börjar cykelpendla från allt länge avstånd och då kan det vara skönt att ha lite hjälp ibland när man kommer till en uppförsbacke.

 

Det har också skett en teknikutveckling. Batterierna har blivit bättre och det har kommit nya, mer effektiva drivsystem. De stora cykeltillverkarna, däribland Crescent och Monark, har nu elcyklar i sitt sortiment. Men man får vara beredd på att betala mer för en elcykel. Priserna börjar på 10 000 kronor och de finns elcyklar som kostar 25 000-30 000 kronor.

Rebecka Karlsson har ägt en elcykel sedan 2010 och talar sig varm för dess fördelar.

 

– Du behöver ingen parkeringsplats så du kan stanna var som helt i stan. Du behöver ingen separat försäkring och man slipper vänta på tåg och buss.

 

TT: Men det där passar väl också in på en vanlig cykel?

– Jo, men man är mer benägen att ta cykeln även när det är dåligt väder, tröskeln blir lägre. Och du får även motion eftersom man trampar hela tiden, säger Rebecka.

– Och det går fortare, vilket retar en del.

 

TT

——–.-

 

Eftersom min egen son Magnus har en nyinköpt El-cykel så passade även jag på att intervjua honom och bad honom nämna såväl fördelar som problem:

 

Magnus Danielson

 

Nu har jag cyklat 1000 km på min elcykel sedan jag köpte den i början av April (så 3 månader). Vad jag kan konstatera är främst att det är så mycket lättare att cykla att jag faktiskt gör det varje dag. Därtill går det betydligt snabbare än samtliga andra alternativ för mig att åka till arbetet (har ca 10 km enkel väg till jobbet).

 

Det har funnits en del problem med cykeln, bakdäcket var inte bra fastsatt från början vilket gjorde att sensorn som känner av när motorn ska ge kraft inte riktigt fungerade. Detta fixades vid ett verkstadsbesök. Det har även varit lite problem med glapp i en display (eller snarare i kontakterna för denna) som kan göra att cykeln stänger av när jag trycker på knappar i lite fel vinkel. Därtill så var det svårt att få batteriet att räcka hela sträckan (20 km) under de kallare dagarna, under +10 grader var det svårt att få batteriet att fungera tillfredställande.

 

Till syvende och sist är jag dock ändå väldigt nöjd med min cykel, den sparar mig en hel del tid och det är absolut kul att cykla snabbare än alla andra. (Jag har köpt en modell som går 45 km/h).

 

Gå till Startsidan!


Public. 4/7 2016 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website