Banker har inget ansvar för pengar

 

Sedlar och mynt

Insändare – Kontanter  –  Ingen verkar ta ansvar

Ska jag skratta eller gråta?

Publ. I GD 12/5 2015

 

Ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Det här är handlar om hur banker hanterar sina kunder och om ett försök att växla in mynt.

 

De flesta banker har slutat hantera kontanter och mynt vill man absolut inte ha med att göra. Nordea där jag är kund har inga insättningsautomater alls vid banken, sen man flyttade sitt kontor en trappa upp, utan hänvisar till Swedbanks insättningsautomater eller att gå in på Handelsbanken.

 

Insättningsautomat    (Ägare till bankautomaterna är Sveriges stora banker tillsammans)

 

På frågan varför Nordea har tagit bort sina uttags- samt insättningsautomater vid N Kungsgatan, så får jag svaret att de bestämmer inte de, utan det gör de som äger bankomaterna!

 

Så jag och min väninna går till Handelsbanken, men där tar de inte mynt, men man kan växla in sedlar mot avgift. Vi går vidare till Swedbank där de har insättningsautomater för både sedlar och mynt. Men mynt får enbart de som är kund med konto hos dem växla in, upplyser de.

 

Sparbössa

 

Om man frågar varför får man samma svar som hos Nordea, att de vet de inte, för de äger inte automaterna. Sen hänvisar man till att de finns myntautomater Ica Maxi.

 

Min väninna som är kund på Swedbank säger att hon kan sätta in dem på sitt konto. Allt är frid och fröjd – trodde vi. Hon gör som det står på skärmen och jag häller i mynten i luckan.

 

Av 300 kronor i mynt, tar inte automaten emot tolv och på kvittot som kommer ut, står det att 41 kronor har satts in på hennes konto. Vart tog då de andra 247 kronorna vägen?

 

Förbryllad

 

Vi går in till informationsdisken för att få hjälp, där säger banktjänstemannen att de kan inte göra något, för de äger inte automaterna! Samt att vi har ett eget ansvar, om vi använder automaterna.

 

Banktjänstemannen upplyser oss om att själv skulle hon aldrig sätta in pengar i en automat. Hur ska man då få in pengar på sitt konto? Bankerna hanterar ju inte kontanter över disk.

 

Beskedet blir att man ska inte använda kontanter utan kort och internet, men jag kan i alla fall få göra en reklamation till automatföretaget, så kanske jag får pengarna tillbaka.

 

Reklamera

 

Får en nummerlapp till en annan banktjänsteman och efter en tids väntan, är det min tur. Jag förklarar händelseförloppet och summan. Sen förklarar tjänstemannen att nu är det bara att vänta, men de kan inte garantera att jag får pengarna tillbaka!

 

EJ       Vinst varje gång

 

Nu handlar det inte om en förmögenhet, men det är ändå mina pengar, så jag frågar hur länge det kan dröja, samt om jag kan få en kopia av reklamationen. Svaret blir att det kan ta lång tid, och någon kopia kan jag inte få, det är bankens papper.

 

papper

 

Så det är bara att gå från banken, men på vägen ut så ser jag att det står ett telefonnummer vid Bankomaten, så jag ringer upp och hamnar hos en mycket trevlig kille som upplyser om att deras jobb är att utföra service på bankomaterna samt fylla på samt tömma automaterna.

 

Jag frågar honom vem som egentligen är ägare till bankomaterna. Hans svar blir: “Det gör alla Sveriges stora banker tillsammans“, samt att han ansåg att det borde alla som arbetar på en bank veta.

 

Ja, så nu får vi se om det blir några pengar tillbaka. Men en sak har jag lärt mig, spara inga mynt. Försök inte heller sätta in pengar på en insättningsautomat, för fungerar det inte som de ska, är det inte säkert att du får dem tillbaka.

Och banken anser sig inte ha något ansvar!

Inger J

Hjälplös

 

Man kan inte tro att detta är SANT – men….???

———-

Public. 2015-05-12 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top