Appar, Telefon/Läsplatta, cyklist/gående

 

Publicerat i Arbetarbladet 23 november 2014

Appars påverkan ska utredas

 

iPad Air 2

 

GÖTEBORG (TT) Ett forskningslag på Högskolan i Halmstad har fått ett stort forskningsanslag för att kartlägga appars påverkan.

 

Forskningslaget ska studera hur användandet av hälsorelaterade applikationer till smarta telefoner, som löparappar och dietappar, påverkar människors uppfattning om kroppen och jaget.

 

Forskningsprojektet, som får 5,7 miljoner kronor av Riksbankens Jubileumsfond, heter “Känna, forma, dela: att mäta och föreställa kroppen i en medialiserad värld”, rapporterar lokala medier i Halland.

 

“Det senaste året har det skett en explosionsartad utveckling inom det här området som vi med ett dramatiskt begrepp skulle kunna kalla ”bevakningsteknologier”.

 

  • – Vi förväntas kunna mäta och bevaka snart sagt alla delar av våra kroppar och liv, säger Martin Berg, forskningsledare vid Centrum för samhällsanalys vid Högskolan i Halmstad, i ett pressmeddelande.

 

—————————–

Publicerat i Arbetarbladet 23 nov 2014

Androids dominans fortsätter att öka.

 

Stockholm (TT)  Androids dominans på marknaden fortsätter att öka tack vare utbudet av billigare modeller.

 

Nästa år kommer det att säljas över en miljard smarta telefoner och surfplattor med Googles operativsystem i världens tillväxtländer, enligt analysföretaget Gartner.

 

– Marknaden väljer uppenbarligen tillverkare som kan erbjuda värde för pengarna i sina smarta telefoner. Trenden har blivit allt tydligare, främst under andra kvartalet 2014 då de flesta av de ledande kinesiska tillverkarna ökade sina volymer och marknadsandelar, säger Roberta Cozza, forskningschef på Gartner, i ett pressmeddelande.

 

Försäljningen av surfplattor kommer att mattas av något i år och stanna på en ökning med 11 procent eftersom allt fler väljer hybrider, telefon och surfplatta i ett, och fler behåller sina befintliga plattor längre, enligt Gartner.

———————

Publicerat i Arbetarbladet Söndag 23 november 2014

 

Arbetssökande

 

Här finns framtidsjobben

 

Stockholm (TT) Funderar du på att utbilda dig till biolog, beteendevetare eller veterinär är det kanske läge att tänka om. Det är några jobb som det kommer att vara stor konkurrens om några år.

 

Förblivande arbetsterapeuter, kemister och inredningsarkitekter ser det ljusare ut. Där kommer konkurrensen att vara liten, enligt den fackliga organisationen Sacos nya rapport över akademikernas arbetsmarknad.

 

Inom andra yrkeskategorier, som arkitekt, jurist och läkare, bedöms det vara balans på arbetsmarknaden.

 

Utbildningsvalet är ett av de viktigaste du gör i livet. Läs på om läget på arbetsmarknaden innan du väljer så slipper du negativa överraskningar senare i livet”, skriver Thomas Ljunglöf, arbetsmarknadsexpert på Saco, i en kommentar.

 

Blandade jobbutsikter för akademiker

 

Så här ser arbetsmarknaden för akademiker ut 2019, enligt Sacos prognos:

Liten konkurrens om jobben:

Arbetsterapeut

Audionom

Biomedicinsk analytiker

Cytodiagnostiker

Datavetare

Djursjukskötare

Inredningsarkitekt

Kemister har bra framtidsutsikter.

Kemist

Lärare i förskolan samt grundskolans tidigare år

Lärare i yrkesämnen på gymnasiet

Matematiker/statistiker

Naturvetare inom arbetsmiljö

Naturvetare inom trädgård och landskap

Planeringsarkitekt

Receptarie

Skolledare

Stor konkurrens om jobben:

Beteendevetare

Biolog

Hälsovetare

Kommunikationsyrken

Musei- och kulturyrken

Samhällsvetare

Veterinär

KÄLLA; SACO (TT)

 

—————–

Publicerat i Arbetarbladet 20 nov 2014.

Insändare – Hur tänker ni cyklister?

 

cyklister

 

Som nyinflyttad till Gävle blir jag förvånad – eller egentligen inte – över att så inånga cyklar på trottoarerna. Jag är van från Stockholm där man saknar brist på trafikvett och kunskap om lagar. Men i Gävle? Det finns visst ett cykelstråk på Drottninggatan och på Stortorget, men de är dåligt utmärkta i så fall.

 

Jag har vid ett par tillfällen varit nära att bli påcyklad vid busshållplatserna på N Rådmansgatan och N Kungsgatan vid rådhuset. Hur tänker ni som cyklar där? Det är trångt nog ändå med busskurar och av och Påstigande. Vem vet, nästa gång kanske jag inte flyttar på mig då jag har “rätten” på min sida.

 

Jag har sett flera olyckor och tillbud i Stockholm då cyklister visat brist på hänsyn och trafikvett. Dessutom vill jag påminna om att det råder högertrafik även för cyklister, så den som cyklar söderut på N Rådmansgatan gör sig skyldig till två brott! Ja, tre då en del saknar belysning… så skärpning tack!

 

Torbjörn B, återvändare

——————

Hur tänker ni som går?

 

# SVAR TILL Torbjörn B 20 november

Ja, hur tänker vi alla som rör oss där ute?

Gående

 

 

Jag cyklar och går dagligen, sommar som vinter, och jag tänker inte försvara cyklister som gör fel men om vi ska börja prata om att göra rätt så måste även de som promenerar göra rätt.

 

I stan på avsedda cykelbanor är det i princip omöjligt att cykla för där har vi gångtrafikanter som inte går där man ska. Det är lika mycket fel där om vi “cyklister” nu ska hållas oss på “rätt” stråk.

 

Vidare, varför envisas 90 procent av alla som promenerar på gång/cykelbana att gå mot trafiken så man ska svänga åt vänster för att inte cykla på dom?

 

Håll till höger så fungerar reglerna och måste man gå på vänster sida så kan ju gångtrafikanten flytta sig åt höger när en cyklist kommer, men det har jag aldrig upplevt under tio år.

 

Jag har varit nära att cykla på gångtrafikanter som går till vänster när det är svår sikt så snälla, håll till höger. Om alla gör som vi ska göra kommer det här att fungera så mycket bättre. Det finns inga vi eller dom, bara oss.

Motion är nyttigt

———-

 

Publicerat i Arbetarbladet 20 november 2014

Insändare – Alla cyklister är inte idioter!

Nog finns det många cyklister som kör så att det ryker Men…

Jag cyklar rätt så ofta i Gävle. Tyvärr, tyvärr, trots att jag har den största respekt för bilförare och alla fotgängare, och försöker näst intill hela tiden följa regler för cyklister, får man ändå den känslan av att alla som läser Arbetarbladets artikel i går, 19 november, i framtiden kommer att dra alla cyklister över en kam och idiotförklarar oss. Och det är synd.

 

FOTO GÅENDE

Vi är många som cyklar som man ska. Nästa artikel kanske kan bli om alla fotgängare som står mitt i cykelbanan , och går/står och pratar/röker…kanske nåt att ta upp och idiotförklara dem!

En icke idiot-cyklist

—————-

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-11-23 för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top