Anna-Lena, djuren och konsten – av Jörgen Larsson.

 

Publicerat Gefle Dagblad onsdag 7 juli 1993.

 

 

ÖSTERFARNEBO

 

Lena_vid_bord

 

Asfalten är historia för Anna-Lena Hellstadius Nord. Så har det varit i tre år nu.

  • -Härligt att bli väckt av tuppen och fåren. Det kallar jag idyll. Och det upplever jag varje morgon.

 

Anna-Lena i Fors utanför Österfärnebo är en tusenkonstnär. Har hur många projekt som helst igång och hela tiden strömmar nya idéer till. Vid stora vägen stod en skylt om ägg till salu, men det visar sig att äggen är en mycket liten del i Anna-Lenas dagliga liv.

 

  • -Det är en liten hobby bara, skrattar hon glatt. Det fanns några mindre hus på gården och jag tyckte det skulle vara roligt med höns.

 

Det finns 16 värphöns, 16 kycklingar och sex kalkoner som går omkring och har det bra. Äggproduktionen ligger under bra dagar på tio ägg och det räcker gott och väl till hushållet.

 

Dyrk vaktar hönsen

Den som faktiskt har bästa kontrollen över hönsfåglarna är den femårige boxern Dyrk. Han har tagit som sin stora livsuppgift att hålla ett vakande öga på framförallt värphönorna. Gårdens andra boxer, treåriga tiken Solo, är en livfull krabat som älskar att leka.

 

Anna-Lena Hellstadius Nord är framförallt konstnär. Driver ateljé Ultra där keramik, grafik och tavlor bildar grunden i verksamheten. Hon älskar att experimentera och många av hennes alster är fantastiskt naturtrogna. Hon har hunnit med en rad utställningar, både egna och samlingsutställningar, och hon finns dessutom representerad på bland annat landstinget och länskonstföreningen.

 

Det var för tre år sedan som Anna-Lena och hennes man bröt upp från Gävle och flyttade ner till det charmiga 1700-talshuset i Fors. Då hade det inte haft åretruntgäster sedan 30-talet.

 

Primitivt i början

  • -Vi fick inleda med att riva upp alla golven och isolera om, berättar Anna-Lena. Så första vintern bodde vi onekligen primitivt. Men nu börjar det ordna till sig och vi trivs fantastiskt bra. Jag försöker behålla de gamla väggarna och taken i möjligaste mån. Här ska väggplanken synas och inte gömmas bakom spånskivor och tapeter.
  • -Det är ett drömställe med närhet till skog och natur.

 

Anna-Lenas man arbetar i Stockholm och veckoslutspendlar till Österfärnebo. När han kommer hem på fredagarna jobbar han med projektet att göra ett litet  kraftverk för att få ström till elstängslet  för lammen Lambert och Lambina.  Det rinner nämligen en liten bäck utanför verandan och i den har Anna-Lena  gjort en liten uppdämning för att få en egen badplats.

 

Men eftersom vattnet aldrig blir varmare än 17 grader får jag bada ensam ler hon. Jag får förresten bygga upp den varje vår  eftersom isen spränger sönder  den på vintern, men det gör jag så gärna.

 

Far-Hus

 

Fåren är hennes senaste hobby.

– Nu hoppas jag att det kan bli lamm så att jag får lite lammull att ta reda på. Jag har redan skaffat utrustning för kardningen.

 

 

Konsten Viktigast

 

Men det är som sagt konsten som är  hennes huvudverksamhet. Utspritt på gården finn både ett litet utställningsrum bredvid vedboden och en verkstad, för keramikbränningen  har hon inrymt i ett gammalt slakteri och rökeri.

 

– Det är väl i första hand stengods som jag arbetar med, berättar hon. Basen är kaolinlera, kvarts och fältspat.

 

På hyllorna i lokalen finns en oändlig massa småburkar med innehållet noga uppskrivet.

 

-Det gäller att våga experimentera, säger hon. Att få fram de rätta nyanserna för att godset ska se så naturtroget ut som möjligt. En svår konst som inte alltid ger framgång. Men då är det bra att  bita ihop. Det gäller att aldrig ge upp och fullfölja de projekt som man börjat med.

 

Nästa stora projekt är att rusta upp det stora uthuset med bagarstuga och verkstad. Än har inte arbetet kommit igång, men med den arbetsglädje som finns i Fors står det säkert inte på förrän det är full fart.

 

JÖRGEN LARSSON

 

Se Anna-Lenas tavlor.

—————–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget 2014-08.14.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top