Blomstret – Storfamilj med 81 medlemmar i Gävles första kollektivhus

Nils_Simonsson

 

 

NILS Simonsson var en av initiativtagarna till brf Blomstret — Gävles första kollektivhus. Ett kollektiv med drygt 80 medlemmar fördelade på 39 lägenheter. På fotot  intill skymtar ni storköket.

 

Visst känner ni till uttrycket “en enda stor, lycklig familj.” Inte många familjer som passar in på den beskrivningen. Men på Batterigatan i Gävle hittade HSB-Aktuellt en stor och till synes lycklig familj.

 

Familjemedlemmarna är 80 (!) till antalet. Och nyckeln till lyckan kan härledas till den gemensamma nämnaren: önskemålet om att bo kollektivt. Något som möjliggjordes i och med uppförandet av kvarteret Blomstret — Gävles första kollektivhus . ..

 

Matsalen

 

Huset-Blomstret

 

byta-blöja

 

I Blomstret går man Varje dag till dukat bord

För tre år sedan var det inflyttning i Blomstret, Gävles första och fortfarande enda kollektivhus. Några planer på att bygga fler finns inte. Men det beror inte på att kollektivhuset fungerar dåligt, tvärtom. Ett par hushåll har lämnat Blomstret för att de inte gillat boendeformen, men de flesta bor kvar, nöjda med den gemenskap och service som ett kollektivhus kan ge.

 

Bor man i Blomstret behöver man inte jäkta med middagsmaten. Där kan man sätta sig till dukat bord varje vardag.

 

Utdrag ur okänd tidningsartikel med okänd författare och okänt datum.

————–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com 2014-08-27.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top