40- och 60-talisterna: EVIGT LIV MED KNIV – Carmilla Floyd, Marita Lindqvist

60headertva-1920x1286

 

 

Är det fråga om en konspiration? Gjorde fyrtiotalisterna vår skola så usel med flit för att trygga sina ställningar på åttiotalet? Vill de hindra sina barn från att bli vuxna för att kunna föryngra sig själva? De var, som alla vet, de första tonåringarna. Och de vill helst förbli unga för evigt. Men nu när medelåldern närmar sig med stormsteg räcker det inte längre med att känna sig ung inuti. Rapporter från Kalifornien (tonåringarnas hemland) berättar om en dramatisk ökning av plastikoperationer. Och patienterna blir allt yngre. Hälften av alla ansiktslyftningar görs numera på personer mellan trettiofem och femtio. Ägaren till Klinger Salon i Beverly Hills är förvånad över hur öppet hans kunder diskuterar sina ansiktslyftningar, fettsugningar och bystoperationer. Fyrtiotalisterna skäms inte för att sticka ut sina nyopererade hakor och skryta med vilken kirurg som lyfte just deras bakdel (allt fler män föryngrar sig också med hjälp av plastiska operationer).

 

1984 utfördes 477 000 plastiska operationer. 1986 hade siffran stigit till 608 000. Så kallade fettsugningar har ökat med 78 % sedan 1984. Dessa kombineras ofta med ögonlockslyftningar, bystoperationer och avlägsnande av överbliven hud.

– Det har med självuppskattning att göra, säger en nöjd patient. Folk håller sig i form idag med hjälp av jogging och workout. Vem vill ha ett gammalt hängigt ansikte?

 

Dr Donald Weissman, plastikkirurg, säger att det är en kulturell och sociologisk trend att se bra ut och må bra:

– Folk i fyrtioårsåldern inser att de kommer att vara åldrande personer ganska länge och det skapar ångest.

 

De bekämpar ålderdomen genom att operera bort de ytliga symptomen på samma sätt som de joggar för att skjuta upp döden. En defensiv strategi. Dagens fyrtioåringar är alldeles för fixerade vid hur de ser ut, säger Weissman. De tillbringar timmar på gym som de borde ägna åt biblioteket.

 

Är man så upptagen av sin fysik glömmer man omvärlden. Visst kan jag fixa folks näsor, släta ut rynkorna och skära bort dubbelhakan. Men om de är friska brukar jag försöka övertala dem att läsa en bk eller att engagera sig i någon viktig samhällsfråga istället. För femton år sedan hade de varit de första att instämma i ett sådant råd.

 

De svenska fyrtiotalisterna vill gärna se kroppskulturen och omsorgen om den egna hälsan som en egotrippad ungdomsrörelse. Men vilka ser vi i motionsslingan och på Friskis & Svettis? Är det ungdomar så lider de flesta av för tidigt åldrande. Vilka är det som köper boken Fit for life och gympar med Susanne? Kan det vara fyrtiotalisterna som alltid vill vara bäst, starkast och vackrast? Kommer de att tveka att ta till kniven för att försvara sin eviga ungdom?

Publ. 2016-09-23 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

 

Gå till Startsidan!

———

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top