Vicky Cristina Barcelona

Fredag 28/11 2008 kl. 18:00, Bio 7:an för “smala filmer” visar på Filmstaden

 

Det är ganska intressant att läsa andras recensioner för att få en egenbild av vad man har att förvänta sig innan man själv ser en film.

Länken till handlingen har ni ovan i titeln. Jag håller med recensenten att Allen inte räds det schablonmässiga och i stället använder sig av och driver med välkända, lite fördomsfulla, uppfattningar samt att man i trailern visade för mycket av handlingen om man enbart tycker att detta är filmens budskap.

Mina förväntningar när jag kom dit var därför ganska neutrala. Det är egentligen en bra förutsättning för att inte känna sig besviken efteråt. Till min förvåning blev jag glatt överraskad. Visst är många scener klicheartade men jag är tror att många, åtminstone många kvinnor, kan känna igen sina förväntningar i vissa scener. Åtminstone de som fortfarande odlar sin dröm om “den evigt uppslukande kärleken och passionen som alltid finns någonstans därute och väntar på just mig-känslan”.

Jag tror att Allen driver med sina egna tidigare förväntningar och sätter dessa i relation till erfarenheterna vilket gör filmen i mitt tycke ganska intressant.

Exempel på negativa kommentarer från biobesökare:

Välkommen till Europa…

där konstnärer cyklar omkring i färgkluddiga tröjor, kör omkring i röda sportbilar och ligger med allt som rör sig, gärna två amerikanskor som vill uppleva “äkta kultur”. Åh den här filmen var så full av klichéer, nötta bilder, gjorda saker att jag fick krupp i biosalongen. Den manliga huvudpersonen är tvättäkta euro-trash, förklädd till poetisk konstnär. Gubbsjukt, tråkigt, utan någon som helst ironi- Woody kan MYCKET bättre än så. Väl?

Sådärja…. !

Har sett “filmen”. Trailern är tillräckligt lång och tillsammans med recensionen (storyn) så finns det ingen anledning att slänga en 100-lapp på en biograf! Kan lätt lugna mig tills filmen kommer på TV om något år och då kan man ju alltid se den i brist på annat.

Förtrollade av Allen?

Är alla recensenter bara förtrollade av Woody Allen eller? Såg denna filmen i Barcelona för ett tag sedan och tyckte den var bra, men inte jättebra och framför allt så använder han sig alldeles för mycket av voice-over. En filmmakare som måste ha en berättarröst som förklarar vad som händer har misslyckats redan innan han har börjat. Vet att detta är en av Allens signaturer men i sin ålder borde han väl ha hittat ett annat sätt att föra fram handlingen på. Lättsam trevlig film. 3/5

Exempel på positiv a kommentarer från biobesökare

Re: Viva la pelicula

“Det är SÅ anti-cineastiskt att enbart uppmärksamma den yttre handlingen.” Ööööh…? Är det inte just det som är själva poängen i (nästan) samtliga inlägg: att recensenten enbart rapar upp handlingen. Så man kan ju undra vem som är “anti-cineast” här… Att man starkt ogillar att en films handling avslöjas – helt utan anledning – är inte samma sak som att man inte uppskattar övriga filmiska ingredienser. (Suck…)

Magisk

Underbar, lättsam film som aldrig sjunker för djupt men som ändå får dig att tänka…

Men snälla…

att känna till den yttre handlingen i en film betyder inte att man har upplevt det mest värdefulla: fyndiga repliker, utmärkt skådespeleri, fotoupplevelsen etc. Det är SÅ anti-cineastiskt att enbart uppmärksamma den yttre handlingen.

Egna kommentarer.

Jag tycker det är viktigt att belysa hur olika vi människor upplever och tolkar en berättelse med egna erfarenheter som bas. Det visar tydligt hur felaktigt det är att enbart gå efter EN enda kritikers omdöme. Själv upptäckte jag att jag tyckte mycket om filmen då den skapade många egna reflektioner vilket jag också tror var Allens mening. Salongen var halvfull vilket är ovanligt mycket på bio 7:ans föreställningar och jag roade mig med (som alltid) att betrakta besökarnas ansiktsuttryck när de lämnar salongen. Jag såg glada belåtna leenden överlag och även vi tre gävledragare var positivt överraskade av denna film. Jag garanterar inte att just du kommer att tycka om den men varför inte ta reda på din egen reaktion? /Lisse-Lotte Danielson

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top