Klassen

Fredag 12/9 kl. 18:00.Bio 7:an för “smala filmer” på Filmstaden visar

Klassen”. Amatörskådespelare har skrivit manuset och gjort en mycket verklighetstrogen film. Den visar kontinuerlig förnedring såväl fysiskt som psykiskt av Joosep hackkycklingen, ”tönten”, begåvad ”datanörd” som valt att ”stå ut” så länge som skolan varar. Han är mentalt stark, gör aldrig motstånd till sin macho-fars (militärens) förtvivlan, som förgäves uppmanar sonen att i stället gå till anfall genom att utmana mobbarnas ledare. Denne tilldelar klassen olika roller som ingen vågar bryta för att inte rikta uppmärksamheten till den egna personen. Till slut får Kasper nog och vägrar att acceptera sin roll. I stället väljer han att skydda Joosep vilket resulterar i att båda utsätts för oerhört förnedrande handlingar.

 

Vid premiären sa man i Estland att sådant händer bara inte. Dock, efter att ha läst åtskilliga artiklar på detta tema i olika tidningar ex.vis i USA samt i Finland bara några veckor efter filmens premiär, kan konstateras att våldet ständigt trappas upp i dagens skolor med katastrofala följder.

 

Denna film borde därför visas tillsammans med kunniga handledare som tar upp med eleverna ”varför” vissa individer ej kan accepteras om de inte vill ingå i ordinarie gruppmönster. Filmen är rå, obehaglig men skickligt gjord och det är absolut nödvändigt att ta upp dess budskap för diskussion i skolor om och om igen. Filmen har 5 priser från festivalerså här långt./Lisse-Lotte Danielson.

 

 

Trailer.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website