Citronlunden

Lördag 26/9 2008 kl. 18:00, Bio 7:an på Filmstaden i Gävle. Citronlunden

Kring de dagliga rapporter som fyller media orkar nyhetskonsumenterna sällan sätta sig in i de drabbades livsvillkor. Just därför är Citronlunden ett välkommet komplement som verkligen hjälper tittaren att kunna leva sig in i deras situationer.

Filmen handlar om den palestinska kvinnan Salma som ska få sin gamla citronträdgård nedhuggen av ”säkerhetsskäl”. Nye grannen vid västbankskanten är nämligen Israels försvarsminister och bistra säkerhetsexperter anser att citronträden måste bort då de kan utgöra gömställe för terrorister. De utgör därför en fara för både ministern och staten Israel. Det sätts därför upp ett trädgårdsstängsel. På ena sidan finns den fyrkantige ministern med sin vackra hemmafru och på den andra Salma och hennes Citronlund.

Salma vägrar dock att acceptera nedhuggningen och går till domstolen för att få behålla både lunden och sin stolthet. Till sin hjälp får hon en betydligt yngre advokat med mycket liten erfarenhet.

Det lågmälda stillsamma dramat utgör ett bra underlag för diskussioner samtidigt som det bjuder på en engagerande filmupplevelse. Citronlunden är därför en viktig film./Lisse-Lotte Danielson

 

 

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website