Är du glad, ledsen, rädd eller … ARG? Vad gör du av din ilska? Lördag 19/4 2008 kl. 9-11. Av Gunnel Noreliusson

Tillsammans med Betlehemskyrkans fantastiska kvinnor:

 

 

Nu_presenteras 2008-04-19 12-04-05

 

 

Ja, så presenteras temat för dagens föreläsare riksevangelisten Gunnel Noreliusson..

 

 

Gunnel_Noreliesson_collage 2008-04-19 13-26-50

 

Titeln riksevangelist låter både skrämmande, moraliserande och högtidlig. Hade jag först sett endast den och därigenom omedvetet skapat mig en förväntad bild på näthinnan skulle jag ha blivit synnerligen överraskad av att möta denna lilla, pigga, spensliga tjej med glittrande ekorrögon som tog plats vid podiet. Hon har bott i Dalsland, Värmland, Västergötland och nu i Mariefred i Sörmland. Tidigare var hon pastor i en församling under 11 år (lyckliga den församlingen). För ca 3 år sedan blev hon ”värvad” (vilket jag mycket väl kan förstå) och fungerar nu enbart som riksevangelist. Jag småskrattade för mig själv allteftersom jag gjorde mina anteckningar. Skulle alla pastorer fungera och uttrycka sig som hon gör skulle kyrkorna sannerligen inte varit så tomma. Hon är både roande, mänsklig och har humor utan att för den skull tappa bort sitt viktiga budskap. Många av oss väluppfostrade kvinnor har fått lära oss att det är opassande att vara arg. Detta gäller speciellt inom kyrkan där man får lära sig att tycka att allt är jättebra. Det har konstaterats att om en liten flicka gråter får man höra kommentarer som ”lilla Anna är rädd eller ledsen”. Presenteras samma barn som en liten pojke hörs i stället ”så arg han är”. Killar tillåts alltså att visa sin ilska, inte tjejer. En arg kvinna anses vara inkompetent och obalanserad medan en arg man inger respekt och beundran.

 

Vi har 4 grundkänslor inom oss som glädje, sorg, rädsla och ilska. Känner man ilska avsöndras adrenalin, socker frigörs, blodtrycket ökar etc. Detta kan uppstå om vi blivit sårade, kränkta, orättvist behandlade eller har otillfredsställda önskningar för att nämna några exempel. Gunnel blir (i likhet med många av oss andra) mycket störd av mobiltelefoner i tid och otid. Som exempel nämnde hon en tågresa då hon helt avslappnad njöt av tystnaden och plötsligt hörde en mobilsignal med ringsignalen ”Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura min”! (Inte så konstigt att jag ofta småskrattade för mig själv under hennes berättelse).

 

Gunnel är inte heller så god vän med datorer men kunde acceptera sin tidigare modell då den presenterades med innehållet NT-Teknik eftersom hon (i egenskap av pastor) associerade detta till Nya Testamentet!

 

Vid ett tillfälle på bio såg hon fyra söta flickor i 15-16-års åldern köpa stora behållare med popcorn. När de sedan började bombardera varandra med dessa och slutligen hällde ut hela behållaren (vilket orsakade mycket extraarbete för städpersonalen) sa hon till dem. Flickorna svarade inte men Gunnel mådde åtminstone bättre när hon fick ladda ur sig sin ilska över deras beteende och bristande respekt för andras arbete. Ja, jag antecknade mycket och skulle nog ha kunnat göra ett helt stimulerande kåseri omkring hennes budskap men jag nöjer mig med detta och hoppas att jag väckt ert intresse för att lyssna på henne vid flera tillfällen. Det är hon sannerligen värd.

 

En sak vill jag dock slutligen ta upp som hon själv har infört och som verkligen fick mig att tänka till och det är 24-timmarsmodellen. Vissa grupper fungerar inte alltid så bra tillsammans och man kan undra varför så många intriger uppstår. Är verkligen rätt person på rätt tid och rätt plats? Om man ber någon om en tjänst bör man inte tillåta vederbörande att svara inom de närmaste 24 timmarna utan att först i lugn och ro få tänka igenom konsekvenserna för att inte känna sig överrumplad och tvingas till ett beslut som sedan ångras och skapar olust.

 

Hon gav ett mycket bra exempel på hur man kan ta vara på sin ilska för att hjälpa andra. En äldre dam utan anhöriga trivdes inte på sitt serviceboende men orkade inte själv argumentera för att få en förflyttning. När en kvinna hade lyssnat på Gunnel kom hon efteråt fram och berättade att nu skulle hon minsann använda sin ilska till att hjälpa denna dam få igenom sina önskemål.

 

Tack Gunnel för denna förmiddag! Tack även för din härliga teaterföreställning, vi var säkerligen många som kände igen oss. Det bevisar att du har många strängar på din lyra som du kan använda dig av för att nå dina församlingsmedlemmar.

 

Det är verkligen typiskt för våra kvinnliga arrangörer inom Betlehemskyrkan i Gävle att alltid lyckas hitta dessa fullträffar. Vi Gävlebor har sannerligen tur som har dem och som lägger ned så mycket osjälviskt arbete på detta. Vid en rundförfrågan om det var några som var där för första gången räckte 7 kvinnor upp handen. Risken finns att det blir alltför populärt allteftersom deras rykte sprider sig. Jag fick själv leta en plats då jag kom något senare än vanligt. Nu kan jag konstatera att era Kvinnofrukostar med föreläsare äntligen presenteras på Betlehemskyrkans webbsida också, grattis!

 

Jag kunde slutligen notera att minst 5 gävledragare var på plats och jag hoppas alla uppskattade föredraget lika mycket som jag själv gjorde.

 

Några mycket nöjda besökare:

 

Inger, Birgitta och Viviane.

 

 

 Marie_collage 2008-04-19 11-59-59

Marie och Margit.

 

 

Här presenteras en ny sång som introduceras av Britta som står för musiken samt Agneta, Marie och Elisabeth som sjunger.

 

 

Fotograferat och sammanfattat av Lisse-Lotte Danielson.

 

Betlehems presentation av Kvinnofrukostar.

Scroll to Top