BANKPALATSET I 1900-TALETS BÖRJAN – ULF KRISTRÖM

 

  Svenska Handelsbanken från 1901.

Foto: Åke Nylén

 

  Ulf Kriström

 

Så här skrev jag  (Ulf Kriström)  i Gefle Dagblad i mellandagarna 2008:
Ni ser här ovan en av Gävles livligaste platser, nämligen där Norra Kungsgatan, Nygatan och Norra Rådmansgatan strålar samman. Här brusar trafiken i en ständig ström både dag och natt, och den som vill ta sig över gatan får snällt vänta tills det blir grön gubbe.

 

Annorlunda var det för sådär 90 år sedan. De fåtaliga fotgängarna kunde i lugn och ro korsa Nygatan mitt i Esplanaden – ja, parkförvaltningen hade till och med ordnat en gångväg där med en liten soffa där man kunde sitta och ta igen sig en stund om man kände för det.

 

Märkligt nog var stadens kärna mer utspridd förr i tiden. Folk rörde sig i hela stan för att hitta de varor man behövde, och exempelvis Dalapalatset och Hamntorget hörde definitivt till Gävles centrum. Så det är kanske inte så underligt att det den vårdag då Carl Larsson tog bilden bara rörde sig ett par personer på gatan. Alla andra var kanske vid Lillån och såg till att köpa nyfångad strömming av Bönafiskarna som ställt upp sina bord längs kajen. Eller också rörde de sig över Stortorget, som skymtar i bakgrunden. Det var större då än i dag även om det inte syns på bilden.

 

Syns på bilden gör dock ett par bankpalats som har spelat en stor roll i stadens historia. Längst bort Sparbankshuset, som ju ser precis likadant ut nu som då. Bortsett från att det ut mot Nygatan inte bara står “Sparad penning är som vunnen, dubbelt värd om ädelt brukad” utan också en skylt som visar att nattklubben Goya vill att du kommer in och och sätter sprätt på din sparade penning vid bardisken.

  Carl Larssons foto.

 

Lite närmare kameran ser vi Svenska Handelsbankens vackra hus med drag av florentisk renässans. Det hade byggts av Gefleborgs Läns Enskilda Bank, som bildades 1865 på initiativ av bland andra Per Murén och Robert Rettig. Huset stod färdigt 1878, och vid den tiden hade banken faktiskt rätt att trycka egna sedlar. Detta upphörde 1897 då det svenska bankväsendet förändrades.
Bankväsendet har ju en tendens att förändras med jämna mellanrum, och så skedde även 1914 då Gefleborgs Läns Enskilda Bank gick upp i Stockholms Handelsbank. Denna bank fick 1919 namnet Svenska Handelsbanken, senare bara Handelsbanken.
Huset är ju borta numera, men Handelsbanken håller fortfarande till på samma plats. Där har vi i alla fall något som ännu inte har förändrats.

 

(Nja… Handelsbanken ligger på bankhistorisk mark. Det var här som Gefleborgs enskilda bank åren 18761877 lät uppföra den första bankbyggnaden efter 1869 års stadsbrand. Arkitekt var slottsintendenten Ernst Jacobsson.  

Huset uppfördes i florentinsk renässansstil och ansågs vara vackert och funktionsdugligt. Det revs 1962 och ett nytt större bankpalats uppfördes 1964 av Handelsbanken. Det är ritat av arkitekt Kjell Westin. –

— Folke Löfgren/.  (Lisse-Lotte Danelson……)

 

Ulf Kriström

Gå till Startsidan!

 

Publ. 2017-02-17 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com.

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

————–

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top