Pampigt men numera borta – Ulf Kriström

Publ. i GD 14/11 2005.

rp_Ulf-Kriström-190x190.jpg

 

 

jordbrukarbanken

Tittar man riktigt noga till vänster i bild ser man ett par skuggor som antagligen är en cyklist och en människa som rörde sig för fort för att fastna på fotot.

 

Man skulle kunna tro att Carl Larsson först skickade ut en stab av medarbetare och röjde undan varenda människa på gatan och där efter sprang upp i Centralpalatset och tog bilden innan Drottninggatan fylldes av flanörer igen.

 

För sanningen att säga är det inte ofta man sett den här delen av Gävle så folktom. I alla fall inte i fullt dagsljus.

 

 

Jordbrukarbanken” står det på ömse sidor om det fasade hörnet med den pampiga entrén, och det var någon gång mellan 1925 och 1935 som hovfotografen tog trapporna upp till motsatta hörnet av korsningen för att låta kameran göra sitt.

 

Den första jordbrukskassan i Sverige startades 1916, och 1921 öppnades en centralkassa i Gävle. Det är förmodligen den vi ser på den här bilden, men riktigt säker är det svår att vara eftersom bankerna fusionerade och hade sig redan när det förra seklet var ungt.

 

Så småningom skulle det komma att finnas jordbrukskassor både på lokal och regional nivå, och 1997 kom den senaste stora sammanslagningen där en jordbrukskassa var inblandad. Då blev Föreningsbanken och Sparbanken Sverige en enda bank med det hopplösa namnet FöreningsSparbanken. Man fasar för att Handelsbanken och FöreningsSparbanken ska gå ihop. HandelsFöreningsSparbanken? Eller kanske i bokstavsordning: FöreningsHandelsSparbanken.

 

Hur som helst har det på senare år varit andra verksamheter i de gamla banklokalerna. Bland annat var det tidningsredaktion där då Norrlands-Posten1980-talet återuppstod som söndagstidning.

 

Och i dag då? Jo, där är en tämligen bohemisk parkeringsplats. Huset revs för ett 20-tal år sedan, och i väntan på att något nytt ska byggas har ett parkeringsbolag hyrt den gropiga grusplanen.

Ulf Kriström

 

 

Ulfs-böcker

 

Gå till Startsidan,

———-

Publ. i Gavledraget.com 2016-10-25 av Lisse-Lotte Danielson

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top