Snart går det att göra “rut-avdrag” för it-tjänster.

 

Dator  För oss som är datoranvändare!

 

Så här gör du för att använda avdraget – och här är företagen som kan hjälpa dig.

 

Krånglar ditt nätverk? Har du svårt att synka ihop skrivaren med datorn? Behöver du installera om eller uppgradera Windows? Snart kan du få hembesök av en it-tekniker utan att det kostar skjortan. Förklaringen är det så kallade “rit-avdraget” som lär bli verklighet den 1 augusti 2016.

 

Trots benämningen är rit-avdraget inget nytt avdrag, utan snarare en utvidgning av det nuvarande rut-avdraget. Avdraget, som trädde i kraft 2007, förknippas i vanliga fall med skattereduktion av olika städtjänster. Snart kan vi troligen även inkludera it-tjänster i begreppet.

 

gilla-oss-pa-facebook_copy

 

Frågan att komplettera rut-avdraget med it-tjänster i hemmet är inte ny. Den har föreslagits av såväl branchorganisationen IT&Telekomföretagen som Digitaliseringskommissionen ett flertal gånger.

 

Förslaget blev åter aktuell i höstas – som del av en migrationspolitisk överenskommelse mellan sex av riksdagens åtta partier. Tanken var då att rut-avdragets utbredning skulle skapa fler jobbtillfällen för alla, inklusive nyanlända. Förutom it-tjänster skulle utbredningen även innefatta flytthjälp.  

 

Bildskärm

 

Och nu finns alltså förslaget med i regeringens vårändringsbudget som lades fram i april. Går allt som planerat fattas beslutet den 21 juni 2016. Men vad innebär egentligen ”it-tjänster”? Informationsteknik är ett ganska utbrett begrepp. Telefoni, internet, e-post, radio och tv är bara några av områden som innefattas. Och var drar man linjen för vilka sorts it-tjänster som omfattas av det nya avdraget?

 

e-post

 

Vi har samlat ihop tio frågor du kan tänkas ha om det nya, utökade rutavdraget samt hur du påverkas av den.

 

Vad är ”rit-avdraget”?

“Rit” är det populära namnet på den utökning av det nuvarande rut-avdraget som fanns med i den blocköverskridande migrationspolitiska överenskommelsen 2015. Tanken är att erbjuda skattereduktion för it-tjänster i hemmet. Förslaget återfanns senare i regeringens vårändringsbudget som lades fram i april 2016.

 

När börjar avdraget gälla?

Om allt går som väntat fattar riksdagen sitt beslut om avdraget den 21 juni. Det innebär att du då kan göra avdrag för enklare it-tjänster i hemmet med start den 1 augusti 2016.

 

Office

 

Exakt vad menas med it-tjänster i hemmet?

Det som omfattas är installationer och reparationer samt underhåll av data- och informationsteknisk utrustning, datorprogram och förbindelser. Enklare sagt – hjälp att installera exempelvis en ny router, nya program eller att byta till ett annat operativsystem. Till viss mån även enklare problemsökning, handledning och rådgivning. Avdraget väntas gälla persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smartphones och spelkonsoler.

 

Var drar man linjen för vad som är tillåtet?

Först och främst måste arbetet, precis som med andra rut-tjänster, ske i det egna hemmet, alternativt en bostad du äger eller i dina föräldrars hem. Även fritidshus du hyr en längre period räknas in. Men du får inte lämna in datorn på en verkstad eller få vägledningen via telefonkontakt eller e-post för att ha rätt till avdrag.

Maila

Support för smarta vitvaror och andra lösningar för smarta hem, som fjärrstyrda larm, ingår inte. Alltför avancerad anpassning av it-utrustning och program, exempelvis programmering, faller också utanför ramen.

 

LÄS SJÄLVA HELA ARTIKELN HÄR!


Publ.  2016-06-15 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top