Rolfcarlwerners 3D-graffiti på väg upp över hockeyhallen – Bodil Juggas

RolfCarlllWerners 3D

  Rolfcarlwerner. 

Foto: Bodil Juggas

 

Puckformade delar av ett jättelikt graffitikonstverk ramlar över mig när jag kliver in i konstnären Rolfcarlwerners ateljé i Gävle.

 

Det känns åtminstone så. Stora spraymålade metallrundlar klättrar överallt uppåt väggarna. 54 stycken om Rolfcarlwerner räknat rätt under produktionen.

 

Jag ser puckar. En armé av turkosskimrande hockeypuckar. Konstnären rättar mig: former. De är bara detaljerna i hans verk. Även om det förvisso ska kröna en ishall.

 

Även om det förvisso även innehåller former som påminner om klubbskaft. Och om fart. Rörelse. Om den energi som finns i både idrotten och föreningslivet.

 

In motion” heter konstverket. Ja förstås. Det är en offentlig utsmyckning som på lördag 18 juni kommer att invigas i Skärplinge i Tierp. En tredimensionell graffitimålning uppbyggd av delar i utskuren aluminium.

 

Den väntar på att bli uppmonterad, högst uppe på taket till den nyrestaurerade PEK-hallen. Idrottsanläggningen som är uppkallad efter en legendarisk profil i ortens idrotts- och föreningsliv, Per-Erik Karlsson – Peken kallad, alltid Peken.

 

Initialerna har hängt med i alla år. Initialer är också graffitins klassiska element. Därför var det bara så smart att ge uppdraget – att göra just den här byggnadens konstnärliga gestaltning – till en konstnär som signerar RCW. Gävlebon Rolf Gustavsson, officiellt och nationellt känd som Rolfcarlwerner.

 

Puckformerna ska färdiginstallerade, tätt efter varandra, slingra sig till ett P och ett E och ett K. På en dataskissad förlaga tycks de i vild rörelse, efterliknande naturens egna organiska spiralmönster.

 

Men bildar samtidigt en tydlig enhet. Man kan se det som att de enskilda delarna tillsammans utgör någonting större. På samma sätt som idrottens lag. Eller som alla föreningarna som är den svenska idrottens bas.

 

”En kedja av individer som speglar det kollektiva”, hintar Rolfcarlwerner. ”Och positiva spiraler som signalerar att vi tar hand om varann!”


Läs artikeln i sin helhet i denna länk!

Public. 2016-06-15 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website