Skatt. Ideell verksamh. – Reproränt.- 0,1 procent

 

Debatt – Samhällets svagaste kan inte vänta

Public i Arbetarbladet 13/2 2015.

 

Myrorna

Svenska Röda korset

Sverigesa Stadsmission

Bästa finansminister Magdalena Andersson (S) och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

 

Ingen kan ha undgått vår uppmaning till er, finansminister Magdalena Andersson (S) och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), att som ansvariga ministrar ta strid för samhällets mest utsatta. Sveriges ideella hjälpverksamhet hotas av nedläggning och i spåren av detta kommer många som lever ett hårt liv, de socialt eller ekonomiskt utsatta, att drabbas mycket hårt. Enligt de nya momsreglerna ska vi sedan årsskiftet gå från att betala noll till 25 procent moms på försäljning av människors gåvor.

 

Vi i Ideell Second Hand, ett nätverk av organisationer med bland annat Röda Korset, Sveriges Stadsmissioner och Myrorna, bedriver återanvändning och second hand-försäljning i ideellt samhällsnyttigt syfte. Tillsammans har vi över 500 butiker och verksamhet i hela Sverige.

 

Överskottet från allt det vi säljer går till att hjälpa samhällets mest utsatta. Vi har träffat riksdagsledamöter i flera partier, och alla är eniga om att det är helt fel att pengar som ska gå till de mest utsatta i stället går till statskassan. Men för att komma till en lösning krävs en lagändring som harmoniserar med EU:s regler. Då krävs politiskt ledarskap. Varför skyller du, Magdalena Andersson, på EU i stället för att ta ett eget initiativ?

 

Nu är det bara en tidsfråga innan vår verksamhet måste lägga ner eftersom vi inte längre kan generera ett överskott. Hårdast slår den nya skatten på givmildhet alltså mot samhällets mest utsatta.

 

För det första.

Socialt arbete och bistånd får inte längre medel från oss och utsatta människor blir inte hjälpta utan måste – i bästa fall – vända sig till stat, kommun och landsting. Tillsammans ger vi över 200 miljoner kronor årligen till sådant som läxhjälp, soppkök, kvinnojourer, härbärgen, asylboenden och missbrukarvård. Ett oerhört ansvar som berör väldigt många, kommer inte att försvinna utan i stället landa på politikernas bord. Och troligtvis kosta mer än de kronor som ni tar in från oss i skatt så länge vi fins kvar.

 

För det andra

22 000 ton begagnade textilier samlas in av alla våra organisationer varje år. Till det kommer alla möbler och prylar, där bara Myrorna hanterar nio lastbilar per dag. Vi hanterar och utvecklar insamlingssystem för återvinning och återanvändning för kommuner och näringsliv i hela Sverige. Det försvinner. I stället för att bidra till minskad miljö- och klimatpåverkan genom återanvändning riskerar allt att hamna på sopberget.

 

För det tredje.

Våra organisationer samarbetar med myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att hitta lösningar för arbetsträning. Den möjligheten försvinner nu. 7 200 personer som hamnat utanför arbetsmarknaden och som hos oss får en möjlighet till att arbeta utifrån egen takt och egna förutsättningar, kan inte längre vara kvar.

 

Alice Bah Kuhnke är tyst och du Magdalena Andersson, säger att du inte kan lova att det kommer en lösning under året. Det räcker inte för oss. Vi är desperata, våra verksamheter har redan börjat stänga ned. Men det är inte vi som drabbas hårdast, utan det är de svagaste. När det verkligen gäller är det vi som finns där, för dessa personer kan inte vänta. Ett exempel, nyss fick vi en förfrågan om akut stöd till hundratals EU- migranter som måste få tak över huvudet i vinterkalla minusgrader. Vad tycker ni att vi ska svara? Att vi inte kan lova värme och en säng för våra pengar ska gå till staten? Det kan vi inte gå med på och undrar därför hur er handlingsplan ser ut, Magdalena Andersson (S) och Alice Bah Kuhnke (MP)?

 

Caroline Andermatt – Myrorna

Magnus Lundén – Svenska Röda Korset

Marika Markovits – Sveriges Stadsmissioner

——–

 

TT – Splittrat om räntebesked

 

Räntebesked

 

 

Public i Arbetarbladet 13/2 2015.

 

Ekonomi – (TT) Riksbankens sänkning av styrräntan är ett “klockrent” besked enligt SEB:s chefekonom Robert Bergqvist, men Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar. kallar åtgärden “överilad”.

 

Budskapet är tydligt: Inflationen ska upp, med alla tillåtna medel. Så tolkar Robert Bergqvist Riksbankens sänkning av styrräntan, reporäntan, till minus 0,1 procent.

 

-Vi befinner oss i en märklig situation, för i grund och botten går den svenska ekonomin ganska hyggligt. Men vi har ett problem och det är den låga inflationen. Det finns också en risk för fallande inflationsförväntningar och det är den utvecklingen Riksbanken vill förhindra, säger han.

 

Statliga Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén anser också att sänkningen är en tydlig markering om att Riksbanken värnar inflationsmålets trovärdighet.

  • – Riksbanken visar de aktörer som börjat tvivla att man siktar mot två procents inflation, säger han.

 

Anna Öster hade bedömt att reporäntan skulle stanna på noll. Hon säger att beskedet är överraskande.

  • – Det är uppenbart att de är väldigt stressade inför den rådande situationen, men de hade kunnat kosta på sig att invänta mer information om inflationsförväntningarna. Det känns lite överilat faktiskt, säger hon.

 

Sänkningen var ändå väntad av många, och fick omedelbar effekt genom att kronan försvagades gentemot euron. Något mer överraskad säger sig Robert Bergqvist vara över inköpen av statsobligationer för tio miljarder. Han får medhåll från Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson:

  • – Det är mer åtgärder från Riksbanken än vad vi räknat med.

 

Robert Bergqvist pekar på andra länder med negativa räntenivåer och säger att det också är en faktor som påverkat beslutet.

  • – Riksbanken kan inte bedriva en politik som avviker för mycket från det som pågår i resten av världen, säger Robert Bergqvist.

 

En kraftfull signal om att Riksbanken verkligen försöker få upp inflationen, men hur länge väntas styrräntan ligga på en minusnivå?

  • – Det kan finnas förväntningar på Riksbanken att sänka räntan ytterligare, men vi tror att man nått räntebotten och att den här nivån kommer att stå sig ända fram till hösten 2016, säger Robert Bergqvist.

 

Anna Öster säger att en uppåtgående ränta är beroende av att man når inflationsmålet på två procent, och att styrräntan kan sänkas ytterligare innan den höjs.

– Riksbanken lägger in en sannolikhet för ytterligare negativ ränta, även om den sannolikheten inte är speciellt stor. Men sänkt ränta ligger först i prioriteringsordningen bland de åtgärder som finns och om inflationsförväntningarna fortsätter att falla kommer vi förmodligen se fler åtgärder från Riksbanken, säger hon.

 

———–

Public 2015-02-13 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top