Matakuten, Eftersupning, Fyravåningshus.

   
Matakuten
Foto: Elizabeth Forsmark

 

Flera livsmedelsbutiker i Gävleområdet skänker mat och andra förnödenheter till Matakuten. Lasse Wennman organiserar bidståndsverksamheten.

 

Nu ska Matakuten öppna biståndslokal

Public. i GD 15/3 2015

 

■ Lasse Wennman driver verksamheten och är projektanställd av Gästrike Återvinnare sedan ett drygt år tillbaka.

■ Matakuten delar ut överblivet bröd till behövande runt om i Gävle.

■ Flera butiker och bagerier skänker brödet medan ett lokalt bilföretag sponsrar bilen samt vissa omkostnader.

■ Nu öppnar Matakuten även en lokal på Södra Stapeltorgsgatan i Gävle där människor kan få akut hjälp med matkassar och kläder.

 

 

På måndag öppnar Matakuten biståndsverksamhet i en lokal på Söder i Gävle.

  • – Vi kan hjälpa människor i akut kris. säger Lasse Wennman från Matakuten.

 

Kläder, en matkasse med torrvaror eller en kopp varm soppa. Matakutens lokal på Södra Stapeltorgsgatan är öppen för den som behöver akut hjälp. Verksamheten har ett utpräglat barnperspektiv och lokalerna är rök- och drogfria.

 

barnperspektiv

 

  • – Ria och andra organisationer jobbar med socialt utsatta när det gäller missbruk och hemlöshet. Men det finns så otroligt många fler som har det tufft. Här kan ensamstående mammor, pensionärer och vanliga familjer få hjälp, säger Lasse Wennman.

 

På måndag är det officiell invigning. Men redan i vintras tog Matakuten över lokalen som har målats, polerats och möblerats med saker från Erikshjälpen. På toaletten står ett skötbord, ute i samlingsrummet finns en barnstol, en lära-gå-vagn och andra leksaker. På flera av väggarna hänger laminerade kartor som ett lokalt företag har skänkt. Bilderna över Gävle, Sverige och världen är tänkt att fungera som utgångspunkt för samtal mellan personer utan synbara, gemensamma nämnare.

 

– Jag tänker på våra nysvenskar. Det blir ett sätt att skapa kontakt mellan människor som inte kan kommunicera via språket. Men på en karta kan man peka ut vart man kommer ifrån, vilken väg man kom och var man bor nu, säger Lasse Wennman som i ett annat rum har ett lager med barn- och vuxenkläder som hänger på galgar eller ligger prydligt hopvikta på hyllor.

 

Ett stort skafferi är fyllt med basvaror som havregryn, knäckebröd, pasta, mjöl och konservburkar men här finns även förnödenheter som blöjpaket och vällingpulver.

– Vi kan inte fylla behovet för en familj i 14 dagar men vi kan i alla fall ge en matkasse med torrvaror så att man kan till exempel kan gå hem och baka, säger Lasse Wennman som hämtar varorna hos flera livsmedelsbutiker i Gävleområdet.

 

Det handlar om produkter som inte går att sälja på grund av kort datum, att förpackningarna är skadade eller saknar etiketter och liknande.

– Men hållbarheten är det inget fel på, säger Lasse Wennman som kommer att fortsätta dela ut bröd till behövande ute i Gävles bostadsområden.

 

Matakutens bil rullar alltså vidare precis som vanligt. Samtidigt kommer lokalern att vara öppen måndagar tisdagar, torsdagar och fredagar både under några timmar mitt på dagen och under kvällstid. Lasse Wennman får hjälp av bland annat volontärer från Svenska kyrkan. Månadshyran på 4 500 kronor och andra omkostnader betalas än så länge via medel från olika fonder.

 

– På lång sikt behöver finansieringen lösas på annat sätt. Och jag tror på det här stället. Människor ska inte  känna sig utanför utan innanför. Vi kan inte försörja någon men vi kan hjälpa till i ett första skede och slussa vidare till rätt ställe, säger Lasse Wennman.

Elizabeth Forsmark

———-

 

eftersupning

Debatt  – Dags att förbjuda eftersupning

Public. o Gefle Dagblad Lördag 14 mars 2015

 

Vi ska inte acceptera att människor som gjort sig skyldiga till rattfylleri kan komma undan rättvisan genom att ljuga eller trixa. Se över lagen och förbjud eftersupning! skriver Sten Bergheden, M.

 

I veckan kom beskedet att det inte blir någon lag mot så kallad eftersupning i trafiken, eftersom det skulle strida mot rättsliga principer. Det är dags att politiken tar sitt ansvar i den här viktiga frågan och sätter stopp för rattonykterheten på våra vägar.

 

Varje dag kör 15000 personer runt berusade på våra vägar. Dessa personer utsätter sig själva och framförallt alla oss andra för risker.

 

Varje år drabbas mer än tusen personer av skador till följd av bilolyckor med berusade förare och 75 personer dör årligen.

 

Det är i dag förbjudet att köra berusad. Polisen bedriver ett på många sätt bra arbete för att komma åt rattfylleriet och opinionen bland människor är tydligt emot fylleri. Mer behöver dock göras, Många drabbas för livet. Det är dags att förbjuda så kallad eftersupning.

 

I dag är det möjligt för en person att ta en öl eller sup offer en bilolycka.

 

Få av oss skulle ens tänka tanken att öppna en öl efter en allvarlig olycka. I realiteten är det tvärtom så all del ofta handlar om personer som kört fulla och sedan hävdat för polisen som kommit till platsen att de druckit först efter olyckan.

 

Polis och åklagare har då, i uppmärksammade rättsfall, inte kunnat sätta fast rattfulla förare. Personer som kört berusade och orsakat skada för andra har kommit  undan genom att ljuga och trixa med så kallad eftersupning. Det är inte acceptabelt.

 

Vårt grannland Norge har sedan länge en lagstiftning som har gjort att man kan döma i dessa fallen. I Norge får man inte dricka alkohol de första sex timmarna efter en trafikolycka. Den särskilda lagen har en normerande effekt – endast två procent av de misstänkta hävdar eftersupning. I Sverige är motsvarande siffra cirka tio procent.

 

Det är dags för politiken att ta ett kliv framåt i det viktiga trafiksäkerhetsarbetet genom att förbjuda eftersupning. Det rimliga är att införa en särskild brottsrubricering för de som super efter att de varit med om en bilolycka.

 

Mot ett förbud anförs argument om rättssäkerhet. Man säger att det är svårt att avgöra om en person faktiskt gjort sig skyldig till brottet rattfylleri eller druckit alkohol efter en olycka.

 

Frågan är inte oviktig, men Norge har lyckats med att lösa detta. Varför ska det ens vara tillåtet för en bilförare att dricka alkohol efter att denne har varit inblandad i en bilolycka och innan polisen har kontrollerat nykterheten?

 

Varje full bilförare som kör på våra vägar innebär en risk för alla oss andra. Kan vi med ett förbud mot eftersupning lyckas stoppa fler fulla förare från att köra och skada andra är det värt varje insats som krävs för att få en ny lag på plats.

 

Det är dags att ta nästa steg. Det är dags att ta politiskt ansvar. Vi ska inte acceptera att människor som gjort sig skyldiga till rattfylleri kan komma undan rättvisan genom att ljuga eller trixa.

 

Se över lagen och förbjud eftersupning!

 

Varför vägrar den socialdemokratiskt styrda regeringen att ta tag i denna fråga?

Sten Bergheden, M  – Trafikutskottet

——

bygger

Åtta fyravåningshus kan byggas i Andersberg

Public. i Arbetarbladet Lördag 14 mars 2015

 

Gavlegårdarna vill bygga 108 nya lägenheter i ett skogsparti i Andersberg. Det kan också byggas en förskola och en gruppbostad.

 

Området som det rör sig om är ett skogsparti mellan Solröksgatan och Snögatan, intill Vändkretsen. Gävle kommun äger marken, som mest består av barrskog. I området finns ett motionsspår och en hundrastgård. Skogen används också som skolskog och det finns två stycken iordningsställda grillplatser. Någon värdefull naturmark påverkas dock inte av en eventuell exploatering av marken, enligt Samhällsbyggnad Gävles utredning.

 

Där vill Gavlegårdarna bygga åtta stycken så kallade kombohus, en billigare typ av hus som många allmännyttiga bostadsbolag bygger i Sverige. De ska bli åtta våningar höga och rymma 108 lägenheter. Gavlegårdarna vill att Gävle kommun också ser över möjligheterna att bygga en förskola och en gruppbostad på platsen. Om Gavlegårdarnas planering godkänns kommer byggstarten att ske tidigast 2016 och inflyttning i lägenheterna blir aktuellt till andra kvartalet 2017.

 

Byggnads- och miljönämnden har tagit beslut om att göra en planläggning för att se om det kan vara lämpligt att bygga bostäder och förskola på platsen.

 

Anton Kasurinen

——–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 16/3 2015 för Gavledraget.com

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website