NU GÄVLAR… – TORBJÖRN BRUNZELL

 

Jag vet inte i vilken ände jag ska börja, sa slaktarn när han tittade på korven…

Nåja, jag börjar ändå med nyheten att kommunen planerar att bygga på Blåsåsen, bakom gamla vagnverkstan.
Visserligen ligger platsens på en skyddad vattentäkt. Nu finns ju bostäder intill, på Karlsborgsgatan och ut mot Hälsingegatan, men ändå..Hur de tänkt lösa det med trafiken till och från området har de visst inte kommit fram till. Inte i det material jag sett hittills.
Man kan ju fundera hur de tänkt – om de nu gjort det – med tanke på att man diskuterat sjukhusets framtid, som också ligger på samma vattentäkt. Där har man funderingar på att flytta hela verksamheten. Vad som skulle finnas på området istället sägs det inget om…
Nu är jag kanske lite skadad efter alla år i Stockholm där jag arbetat  dessa frågor – och mycket annat- via utskick av rapporter och stadsbyggnadsplaner, snack med arkitekter och bygglovshandläggare. Även Trafikplaner… så ämnet är intressant för mig.
Jag kan förstå att man vill bygga centralt, Strömvallen finns ju också med i planerna. Men där blir det nog motstånd  med tanke på dess historia , Stisse Åberg  och Peter Wennman, två lokala sportjournalister, som har varit med länge har nog  synpunkter och minnen som man inte ska bortse från…
Nä, mitt förslag är – förutom det som planeras runt Gavlerinken/ travbanan- är att bygga ut Sätra, det finns mycket mark att ta i anspråk där. Det går säkert att bygga vägar från, säg Jaktstigen, genom skogen ner till Stigslund och Forsbyvägen…Eller från Skyttestigen i en båge och ansluta till Tussilagovägen. Frågan är vad området skulle heta..

 

Nu kom jag hastigt och lustigt in på något annat, som har med det föregående att göra på något sätt…
På FB finns ett inlägg där man tycker att det är fel med namn som Gävle Strand, Gavlehov och Sörby ängar.
Ska man slopa Brynäs, Hemsta, Järvsta, Hemlingby, Öster, Fridhem, Olsbacka, Villastaden också?
Nåja, nu tar jag väl i, men alla städer har sina stadsdelar eller områden som gör det  lätt att hitta och orientera sig.
Jag ser inget fel i, eller behov av att ändra eller ta bort namn som redan finns. Det finns viktigare saker.

En annan sak som hör Gävle till dök upp i tidningen i dag. Dialekten, eller Gävlemålet. Det har ju varit på tapeten tidigare, nu frågar man Gävleborna om vilket som är deras favorituttryck.
Ja var å klöpp ma, menvadålå ( med tjockt l), guken tur du har, lägg han i bak o.s.v
Nu är det svårt att förstå om man inte hör det, men inte är det vackert..
Jag har ju bott i Haninge de sista 25 åren och när jag lyssnat på radion eller hört någon i TV så märkte jag direkt om det var en Gävlebo som pratade. Wille Löfqvist är ett bra exempel…
I jobbet i Stockholm, och i lumpen i Linköping, blev jag ofta tagen för att vara Hälsing, så nån Gävledialekt har jag väl inte direkt.. Men har även fått frågan om jag kom från Kolsva av en person, jag hade lite av gnällbältesdialekt tyckte hon.  Visserligen bodde jag i Köping i 4 år men….

 

Nu är det lördag och jag ska inte bli långrandig som en flanellpyjamas, utan bara säga: Bygg i Gävle- men på rätt ställe- och prata som ni vill…även om vi har – enligt många – en ful dialekt..
F.ö ska Brynäs IF vinna SM-guld…

Torbjörn Brunzell – Gavledragets lokalreporter.

——————-

Publ. 2015-11-16 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website