Inget var omöjligt för Eivon Larsson i Gävle

 

Eivon Larsson my street  Här låg Eivon Larssons Musik på Parkvägen 7.

 

Eivon Larsson  Eivon Larsson

 

Public. 30/5  i Arbetarbladet

 

Eivon Larsson avled 12 maj 201387 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Inga-Britt och barnen Ulf, Sofie, Maria och Mårten med familjer.

 

Jag har under de mer än 50 år som jag känt Eivon Larsson sett tre sidor som alla imponerat stort.

 

Den första jag kom i kontakt med var musikern Eivon Larsson, pianisten som med stor lyhördhet och ett oslagbart gehör kunde leka fram musiken på pianot. Han var generös med sin musik och jag minns att vi bland annat besökte äldreboenden, några av oss amatörer som fick hjälp av proffset Eivon.

 

När jag återvände till Gävle efter många år i förskingringen mötte jag en annan sida av Eivon, entreprenören som blivit en stor ambassadör för Yamaha, deras flyglar, pianon och elorglar. Han gav lektioner i orgel och pianospel och bjöd därmed in många i musikens fantastiska värld.

 

Så blev han sjuk, drabbades av en allvarlig stroke för 20 år sedan. Då fick jag lära känna en sida av Eivon som kanske är den som imponerat mest på mig. Skulle han låta sjukdomen bli ett handikapp? Tvärtom. Eivon engagerade sig starkt i Strokeföreningen, blev dess kontaktperson som med aldrig sinande energi och uppslagsrikedom satte igång en mängd aktiviteter, starkt stöttad av sin hustru Inga-Britt som är föreningens sekreterare och kassör.

 

Stroken påverkade hans pianospel. Högra handen ville inte längre spela som han själv önskade. Och kanske var även gehöret påverkat i början. Då lärde sig Eivon, som alltid spelat på gehör, noter! Så visst kunde han fortsätta spela, men inte med samma lätthet som tidigare.

 

Nu har sjukdomen segrat över en man med stor livslust. Han är saknad av många, sin familj förstås men också vänner från alla de områden han varit engagerad i.

 

Eivon föddes i en arbetarfamilj i Karskär i Bomhus. Han debuterade som treåring när han spelade knappdragspel på Frälsningsarmén. Han utbildade sig till pianostämmare och tekniker och var anställd vid Förenade Musikhandeln innan han startade eget, Eivon Larsson Musik.

 

Under många år hade han en egen orkester och har spelat på alla restauranger i Gävle och även i Furuviksparken. Han spelade inte bara piano utan även vibrafon och dragspel och många av Gävles finaste musiker har spelat i hans orkester, som Gunnar Cyrén, Jojjen Björklund, Bosse Tigrén och Gösta Nilsson för att nämna några få.

 

Eivon var en generös, glad och positiv person och för honom var ingenting omöjligt.

Kerstin Monk

———

Public. av Lisse-Lotte Danielson 16 mars 2015 för Gavledraget.com

1 thought on “Inget var omöjligt för Eivon Larsson i Gävle”

  1. Magnus Danielson

    Jag köpte min första keyboard från Eivon när jag var 10 år gammal. Kommer fortfarande ihåg hur jag cyklade förbi hans stora vita reklamskylt i trädgården varje dag från skolan i 7 års tid. Hade länge försökt övertala Mamma (Lisse-Lotte) och Pappa att få köpa ett piano… men de var inte så sugna på att försöka bära upp ett sådant för trapporna i vårt hus… så keyboarden blev min räddning så att säga 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top