Insändare: Låt byggelever fixa till Engesberg

Insändare

 

Publ. i Arbetarbladet 21/3 2016

 

Hallå igen, Gävle kommun!

Varför är det så segt att ta itu med den närbelägna “Oasen” på Norrlandet (hållplats 31, Engesberg)? Vi är många som har enga­gerat oss på grund av att det finns så väldigt mycket fint att bevara, och som är vär­defullt att erbjuda alla turis­ter i Gävle. Hela Enges­bergsområdet är ju ett kul­tur- och rekreationsområ­de, enligt gamla utlåtanden.

 

Engesberg

 

Gör en sammanställning av allt skrivet som har kom­mit in under de sista åren, till exempel insändare, beröm från gäster, skrivel­ser, tidningsartiklar, statis­tik, radiosändningar och konsultuppdrag.

 

  1. Gävletidningarna: 1988 skrev Barbro Solbe om Joe Hills “återfunna” föräldra­hem som finns på camping­en. Det kommer 10 ooo be­sökare till Gävle för att se på museet och vara med om musikevenemang om den kända Gävlesonen. Även många från USA deltar i dessa händelser. Camping­ens broschyr innehåller också en artikel om när och hur huset kom dit. Tidning­arna hade en insändare om att bevara campingen skriven av Ulf Brodin.

 

  1. Husvagn och camping: Området är snarlikt “Paradi­set”.

 

  1. Namnlistor med upp­maning att beskydda kul­turområdet har lämnats in.

 

  1. Brev med statistik och andra uppgifter finns till­handa.

 

  1. Husvagnsliv: Tredje bästa året för svensk cam­ping. Gästnätterna uppgick till 17 miljoner i Sverige. Husvagnar stod för 73 pro­cent, och husbilar för sju procent.

 

 

Förslag: Polhemsskolan får nu ett fint och välförtjänt beröm för positiva resultat och högsta betyg, gjorda av Q-Steps. Alla skolor behöver praktikplatser så att elever­na kan prova sin kunskap. Det är svårt för många att hitta de platserna. Erbjud skolan detta byggprojekt som en utbildningsplats. VVS, el, murare, snickare, målare, fönster, glas, golv, och så vidare. Det ger tre års praktik. Som det är nu har inget gjorts under många år, utom den fina rustningen av herrgårdens kök. Sedan, o härliga tanke, ett uppvisningspådrag med press, radio och tv. Titta vad Gävle har: Ett byggymnasium på hög nivå. Ett utflyktsmål som blir känt och turisterna strömmar till inkomster!)

 

Den gamla herrgården och annexet blir omtalat och får berätta hela sin historia, bland annat om den gamla linden, de ryska soldaternas läger på Ryssängen, “Punschverandan“, där man satt på fint manér, och att det var ett sjukhem en tid.

 

När de fina husen på hela Norrlandet var sommar­bostäder var det ett nöje att åka till badet, där det fanns bryggor, rutschbana med mera, och badbussarna som gick från Fisktorget. Ett av dessa hus ägs i dag av vår “hockeylegend” Bäckis.

 

Joe Hill-stiftelsen kan göra en gemensam informa­tion med kommunen om vilka dagar man har sina minnesdagar i Gamla Gefle. Där kommer gästerna från USA att delta.

 

Rose Hedberg, Gävle


Publ. 2016-07-17 av Lisse-Lotte Danielson för Gaveldraget.com.

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website