Vindbron-Svängbron-Spårvagn, Olle Olsson — Ulf Kriström

 

 

Finns det någon bild som Olle Olsson inte har sett?

 

Publ. i GD 5/6 2006

 

Nu  är det över 100 år sedan spårvägstrafiken introducerades i Gävle, och arbetet med att göra jubileet till något riktigt storslaget pågick för fullt. I spetsen gick förstås entusiasten Olle Olsson, som inte bara jobbar för att få igång en spårvagnslinje utan också samlar på dokumentation från flydda tider.

På sin jakt efter gamla bilder av Gävles spårvagnar har Olle dammsugit alla antikvariat och loppmarknader inom rimligt avstånd. Men nu har han mer eller mindre lagt ned det projektet.

  • Jag vet inte när jag senast hittade ett vykort som jag inte redan har, säger han. Det verkar som om samlingen är komplett.

 

Och i den samlingen ingår den här rariteten från 1909. Den gav Olle en del huvudbry när han första gången höll fotografiet i sin hand. Inte i första hand för att Svängbron kallades Vindbron – rätt sensationellt i sig – utan för att det står Kaserngatan på vagnen.

 

Det stämde inte alls. Den blå linjen gick från Tullplan intill Tullhuset på Alderholmen via Nygatan och Kungsgatan upp till Söder, aldrig över Svängbron.

 

Men till slut kom han på svaret. Det handlade naturligtvis om en provtur för att kolla att allt fungerade inför premiären i november 1909.

  • Eller snarare en kombinerad provtur och förarutbildning, säger Olle. Det var en hel del förare som behövde lära sig köra, och de brukade ta turen upp längs Brynäsgatan och vända.

 

Kanske ville spårvägsbolaget också få bekräftat att Svängbron, som tidigare mest trafikerats av hästkärror, verkligen höll för tyngden av spår- vagnsekipage. Och det var väl tur att den klarade påfrestningen, annars hade det slutat illa för en ännu större belastning genom att ställa sig intill.

 

ULF KRISTRÖM

 

Gå till Startsidan!

 

————

Publ. 1916-11-12 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website