Ebolasmittan fortsatt utom kontroll

Ebola-utan-kontroll

Medicinsk personal sprejar människor i närheten av Monrovia, Liberia. Men trots läkarinsatser har viruset krävt mer än 4500 dödsfall.

 

USA:s president Barack Obama ringde statsminister Stefan Löfven på torsdagen för att tala om insatser mot ebolaepidemin. Antalet människor som smittas och dör ökar nu kraftigt.

 

– Vi pratade en hel del om vad vi kan göra mer tillsammans, när det gäller personal därnere och andra insatser, sade Löfven som är på ett toppmöte mellan EU och Asien i Milano.

 

Obama och Löfven talade i 20 minuter, inte enbart om ebola, men en stor del av samtalet handlade om hur resurserna ska användas mer effektivt.

 

– Evakueringsfrågan är naturligtvis oerhört stor, eftersom vi har begränsade resurser för evakuering av människor om de skulle bli drabbade, säger Löfven.

 

En orsak till att Obama ringde upp den svenske statsministern är att Sverige är en av de största bidragsgivarna vad gäller ebola. I reala tal räknat är Sverige den femte givaren, men räknat per capita ger Sverige mest.

  • – Det uppskattas av flera, inte minst USA, säger Löfven.

 

Antalet människor som smittas med och dör i ebola fördubblas var fjärde vecka, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den snabba ökningen i antalet fall visar hur viruset fortsätter att spridas i samtliga de tre länder som är värst drabbade – Guinea, Liberia och Sierra Leone.

 

  • – Den här veckan kommer vi att ha över 9 000 fall av ebolasmittade och 4 500 dödsfall. Utbrottet fortsätter att drabba vårdanställda hårt – hittills har 427 vårdanställda smittats och 236 har dött, sade Isabelle Nuttfall från WHO vid en presskonferens i Geneve.

Siffrorna över antalet smittade och döda återspeglar de fall som är “bekräftade, troliga och misstänkta”.

 

Läget är absolut värst i Liberia. Där är det dessutom svårt att samla in tillförlitlig information vilket gör att WHO har problem med att dra tydliga slutsatser av den statistik som finns.

 

Samtidigt konstaterade hon att antalet fall minskar i ett tidigare hårt drabbat distrikt.

 

– WHO har samarbetat nära med de boende i Lofadistriktet i Liberia och vi hoppas att det är detta arbete som har betalats sig. Det får tiden utvisa.

 

I Europa och USA späs oron på av ytterligare enstaka misstänkta eller bekräftade fall. I Madrid isolerades ett flygplan efter misstankar om att en febrig passagerare kunde bära på smittan. Planet kom från Frankrike med en passagerare ombord som klagade på feber och huvudvärk.

Passageraren hade enligt tidningen El Pais rest till Paris från Lagos i Nigeria. Passageraren och två till misstänkta patienter lades in på sjukhus.

 

Maria Davidsson/TT Helena Ekinge/TT

—-

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-10-17 för Gavledraget.com

———–

Publicerat i Arbetarbladet 18/10-2014

Elin tar med spicefrågan till regeringen

 

Riksdagsledamoten Elin Lundgren (S) ska prata med ansvariga ministrar i regeringen om det är möjligt att återigen undersöka möjligheten att få till lagar som täcker användningen av drogen spice.

Elin Lundgren, som sitter i justitieutskottet, säger att regeringen tidigare tittat på om det går att familjeklassa liknande preparat och på så sätt få all spice olaglig.

– Då var det en del tunga remissinstanser som Folkhälsoinstitutet och Tullverket som inte trodde på idén.

Elin Lundgrens initiativ kommer efter det möte som hon hade med Gävlepolisen angående spiceanvändningen i staden. Med på mötet var dessutom riksdagsledamoten Anders W Jonsson (C), också han från Gävleborgs län.

Enligt Lundgren berättade polisen att spicieanvändningen varit på uppgång flera år i Gävle.

– Just nu finns det en form här som är väldigt svårdoserad, säger Elin Lundgren apropå fallen med personer som akut hamnat under vård efter att ha rökt spice.

På mötet pratade man också om samarbete mellan socialen och polisen för att komma åt problematiken.

– Drogproblematiken är ett samhällsproblem som inte polisen kan lösa själva. Men man löser inte det bara med mera samarbete, arbetet måste börja redan i skolan.

– Jag ska också ha ett möte med drogsamordnaren Johnny Gustafsson för att höra hur han ser på saken.

Conny Svensson

—————

Ny överdos av spice i Gävle

En 30-årig kvinna fördes sent på torsdagskvällen i svåra kramper till akuten.

Allt pekar på att hon precis rökt av det kraftfulla spice som är på vift i Gävle.

Ambulans larmades vid 23.15 till en lägenhet på Norra köpmangatan. I bostaden påträffade de en medvetslös kvinna som krampade.

Sjukvårdarna förde henne snabbt till Gävle sjukhus för vård. I lägenheten fanns också kvinnans sambo, en 36-årig man. Även han var kraftigt drogpåverkad. Han behövde dock inte uppsöka 1 sjukvård – utan omhändertogs i stället av polisen.

Det är han som uppger att de båda rökt spice.

36-åringen befann sig under den efterföljande natten i arresten där han under uppsikt sov ruset av sig.

Både mannen och kvinnan är välkända av polisen sedan tidigare, inte minst för drogrelaterad brottslighet. De misstänks nu för brott mot narkotikalagstiftningen.

Jacob Hilding

————-

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-10-18 för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top