Staketgatan 11 – Foke Löfgrens hus – Major Gustaf Swedlund

 

Publicerat i Gefle Dagblad  Lördag 5 jan 1985

 

Ur Åke Nyléns tidningsurklipp

 

 

Då majoren styrde och ställde på Staketgatan 11 i Gävle

 

Staketgatan 11
Staketgatan 11

Den här portalen hör till ett av de något mera ovanliga sekelskifteshusen efter Staketgatan.

 

Man har inte delat på de stora paradvåningarna utan behållit den gamla rumsindelningen. De flesta sekelskifteshusen efter Staketgatan är ritade av stadsarkitekt E A Hedin. Han ar även ritat detta hus. Staketgatan 11 byggdes 1906 i typisk jugendstil med ett framspringande mittparti samt ett ovalt fönster i den rundade frontespisen.

 

3,2 meter i takhöjd

Huset har elva lägenheter. Av dessa har tre 240 kvadratmeter golvyta. Takhöjden är 3.2 meter. Huset totalrenoverarades mellan åren 1981 – 1983. De gamla kakelugnarna har ersatts med öppna spisar. All fin gam­mal stuck finns kvar. Av jung­frukamrarna har blivit gästrum. Endast ett trapphus hör till fastigheten.

 

Under inte mindre än sex decennier har Byggnads AB Gevalia tidigare ägt och förval­tat huset. Sedan 1976 ägs huset av Lars Göran Landström. Byggnads AB Gevalia ägde på sin tid inte endast Staketgatan 11 utan även Gevaliapalatset, Dalapalatset och Westergrenska huset i hörnet av Stora Esplanadgatan och Nygatan med flera fastigheter.

 

Majoren styrde

Mäktig intressent i detta bo­stadsföretag var gymnastiklära­ren Gustaf Swedlund. Han var dessutom verkställande direk­tör i AB Gavlegårdarna. Militärisk ordning och reda ville han ha i allt vad han företog sig. Vi pojkar, som hade honom i gymnastik i läroverket, kallade honom för “Gucke“. Det var ett smeknamn. Han var populär.

Hyresgästerna accepterade ho­nom väl också trots hans många gånger militära beteen­den.

 

Han ringde en dag vid lunchtid till elektrici­tetsverket i ett ärende och bad att få tala med “vakthavande ingenjö­ren”. Majoren fick sva­ret att alla var ut­gångna. Nästa fråga från majoren var: “Vem är det jag talar med.” “Springpojken” löd det korrekta svaret på andra sidan tråden. Majoren svarade då kort och militäriskt “Den mannen känner jag icke”, varpå han lade på luren.

 

Flaggan i topp

Då Gavlegårdarnas fastighet Mejseln i Brynäs på 1930-talet hade moderniserats och byggts ut, kallade major Swedlund på en representant för stadsfull­mäktige, som vid en viss dag och vid ett visst klockslag skulle inspektera huset då arbetet var avslutat. Så skedde även. Ma­joren höll ett kort tal som avslutades med. . .” och se nu går flaggan i topp”. Högst upp på Mejselns tak hade han beordrat vaktmästaren att hissa flaggan. Majoren tog av sig hatten och stadens represen­tant följde hans exempel även om den stiliga hyllningen över­raskade honom.

 

Den första historien om “Vakthavande ingenjören” har jag fått berättad av en före detta hyresgäst i Staketgatan 11, Birger Jonsson, eller “Bigge” som han kallades vän­ner emellan. Birger Jonsson var anställd på Byggnads AB Gevalia. Han blev sedan egen företagare. Som anställd träf­fade han majoren nästan dag­ligen. Historien om flagghissningen på Mejseln har jag fått genom en nära anhörig.

 

Tredje generationen

Min gode vän Bigge Jonsson finns inte mer. Hans son, civil­ekonomen Lars Jonsson är född i huset och bor fortfa­rande kvar med hustru och barn (1985). De ser nu tredje genera­tionen växa upp omkring sig.

 

Montören Leif Janssons fru, Kerstin, är även född i huset. Med sina barn representerar familjen den tredje generatio­nen hyresgäster. De tycks tri­vas fastän rummen är stora och väl tilltagna. Det går åt mycket gardiner i det här huset var det någon som påpekade — det är så högt i tak “men vi flytt int”.

 

FOLKE LÖFGREN

Läs  även här:

 

Se mer av Folke Löfgren här!

———-

 

Staketgatan 11, År 2012
Staketgatan 11, År 2012

 

Rymlig välkomnande hall med plastmatta, garderober.
Kapprum med väggfasta hyllor och plats för klädavhängning.
Badrum med kakel och klinker, duschhörna, handfat, wc, sminkhörna, förberett för tvättmaskin.
Sovrum med två garderober, plastmatta. I sovrummet finns även ett sovloft.
Möblerbar hall med parkettgolv. Går att göra till sovrum.
Mycket rymligt vardagsrum med höga vackra fönster, öppen spis.
Ljust och fint kök med vitmålade luckor, parkettgolv, plats för matbord.
Köket är utrustat med spis-02, fläkt -02, kyl och frys -07, diskmaskin- årtal okänt.
Sovrum med egen ingång från trapphus med sovloft, plastmatta.

—————————

Juni 02, 2012

Sammanställt och kompletterat med foton av lisse-lotte@danielson.be

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website