Flyttat hus i Gävle på 1950-talet, varför? – av Ulf Kriström

Publicerat i Gefle Dagblad 15 December 2009

Ur Åke Nyléns tidningsurklipp.

 

 

På 1950-talet blev det nästan en trend i Gävle att palla upp gamla hus och flytta dem. Att det hände på gam­la Öster har vi tidigare berättat, men det var inte bara där utan också på Södermalmstorg.

 

Kvarteret Morianen skulle förändras i grunden. Ut med det gamla, in med det nya. In med restaurang Pigalle, in med genomfarten rätt genom huset där det fanns både garage, bilverkstad och bensinmack.

 

Men av någon anledning fick grävskoporna inte röra ett gammalt hus som låg alldeles för nära plat­sen där det nya bygget skulle smällas upp. Byggnads­ingenjörerna stod länge och kliade sig i huvudet och funderade hur situationen skulle hanteras innan de kom fram till den kanske inte helt självklara lösning­en att lyfta upp trähuset och knuffa iväg det några meter.

 

 Flyttades_1   Då det gamla huset hamnade i korsningen Södra Kungsgatan-Brunnsgatan var Södermalmstorg inget torg längre.

FOTO: GEORGE LUNDQUIST/ UR STADSARKIVETS SAMLINGAR

 

Som synes hamnade det mitt ute på Södermalmstorg, precis i hörnet Södra Kungsgatan-Brunnsgatan, och eftersom det också smälldes upp baracker och skjul överallt där det fanns en tom yta i närheten så var Södermalmstorg inget torg längre. Det syns ju tyd­ligt på bilden som är tagen uppifrån det då nybyggda höghuset snett över Kungsgatan.

 

Men så småningom återgick allt till det normala. Kvarteret Morianen blev färdigbyggt och fick en mas­sa nya butiker och hyresgäster, och det gamla trähu­set försvann.

 

flyttades-2  Sex meter norrut flyttades det fina gamla trähuset. Men hur länge fick det stå kvar?

UR STADSARKIVETS SAMLINGAR

 

Men när då? Och varför gjorde man sig allt besvär med att flytta det? Vad var det för kåk?

Se Facebookgruppens kommentarer.

 

Ulf  Kriström

—————————-

maj 15, 2013

Sammanställt av –  lisse-lotte@danielson.be

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top