Ge Gefle IF mer pengar, inte mindre – Ulf Kriström

GIF Fotboll 1905 (svensk fotbolls äldsta förening)

 

Gävle kommun vill minska sitt sponsorstöd till Gefle IF Fotboll när klubben nu inte längre spelar i Allsvenskan utan i Superettan.

 

Med all respekt så är det en tankevurpa som lätt konkurrerar ut alla attesterade krognotor och lyxbilar i kommunala bolag. Det finns ingen logik över huvud taget i det resonemanget.

 

Att ha ett fotbollslag i Allsvenskan är mycket viktigt för en stad som Gävle. Det ger direkta intäkter i olika välkända former – till exempel ökade intäkter för restauranger och hotell – och det ger indirekta intäkter som faller ut på längre sikt. Till exempel genom att företag i Gävle blir attraktivare för kompetent personal. Allsvensk fotboll, SHL-ishockey och kanske till och med elitserieinnebandy är faktorer som man säkert väger in om man sitter med en jobbannons framför sig.

 

Dessutom gör Gefle IF en social insats som inte fått lika stor uppmärksamhet som Brynäs IF:s men som på många sätt är lika värdefull. Och den är under alla förhållanden värd mycket pengar för Gävle kommun.

 

Därför ska politikerna inte alls minska på sitt stöd till Gefle IF. Tvärtom, det ska naturligtvis ökas så att klubben kan komma tillbaka i Allsvenskan så snart som möjligt. Tänk om konsekvensen blir att klubben inte längre har råd att hjälpa till med integration och socialt arbete bland ungdomar, då kan man verkligen tala om ett självmål.

 

Det är otroligt inskränkt att rätta det ekonomiska stödet efter seriesystemet. Visst, det går inte att ge alla idrottsföreningar en lika stor säck med pengar, men det går att beräkna konsekvenserna av ett beslut och tänka om när man förstår att det blir fel.

 

Vid sidan av det borde Gävle kommun också göra sitt jobb som ägare och förvaltare av fotbollsarenan och se till att den grå betongen blir lite mindre grå och lite mer inbjudande. Dessutom har jag för mig att det när arenan invigdes utlovades att utrymmena under den västra läktaren skulle fyllas med någon form av kommersiellt innehåll, och det har det inte blivit någonting av.

Ta tag i det i stället och ge klubben vad den behöver för att göra sitt jobb.

 

Och glöm inte att Gefle IF är svensk fotbolls äldsta förening. Det borde Gävle marknadsföra, till exempel på ljusskyltarna intill Europavägarna, och ta fasta på.

 

Ulf Kriström

Gå till Startsidan:

Public. 23/1 2017 av LisseLotte Danielson för Gavledraget.com

———————-

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website