Bilden av en svunnen hockeytid- Ulf Kriström

  Ulf Kriström

   1 juli-resan 1963 

Övre raden från vänster: Bengt Almgren, Lars-Åke Sivertsson, Hasse Sjöberg, Kjell ”Kulan” Johnsson, Håkan Wickberg, Hansinge Lundh och Tord Lundström.

Främre raden: Jan-Erik Lyck, Hans-Åke ”Knallen” Tillman (materialförvaltare), Kjell Larsson, Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg och Lasse Bylund.

Känner ni igen dem? Ja, en del är ju fortfarande välbekanta men knappast alla.

De här prydliga pojkarna är Brynäs IF sommaren 1963. Eller åtminstone en del av Brynäs IF, några saknas.

Bilden togs i Köpenhamn någon dag kring månadsskiftet juni-juli, en viktig tidpunkt i svensk ishockey på den tiden. Inga spelare fick nämligen kontrakteras före 1 juli, och för att inte desperata konkurrenter skulle komma smygande med frestande anbud i sista stund såg Brynäs starke man Thure Wickberg till att ta med sig så många som möjligt på en liten resa till hemligt mål just dagarna kring 1 juli. Och eftersom det inte fanns några mobiltelefoner på den tiden visste han att det inte gick att komma åt hans spelare. Varken de gamla eller de nya.

Kontrakten hade han i portföljen.

Det där började 1960 när Brynäs var nykomlingar i högsta serien. Då var resmålet något så anspråkslöst som Limön, och när Thure plockade upp kontrakten för påskrift drog han på munnen och sa:

– Ja, nu får vi se vilka som vill simma hem.

1961 var resmålet lite exklusivare, nämligen Åland, och 1963 blev det alltså en tripp till Köpenhamn. Vart man reste 1962 verkar inte någon komma ihåg. Inte ens Arne Österberg, för han slutade spela 1961.

Lite oklart är det också hur länge de där resorna pågick. Förmodligen tills kontraktsreglerna blev lite mindre strikta, och det var kanske då Elitserien bildades 1975.

Ulf Kriström

Gå till Startsidan!

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

———-

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top