Dollhouze och andra krogar i Gävle på 80-talet – Helen Granditsky

Dollhouze

  

Vi som hängde på Dollhouze (och andra krogar) på 80-talet!

 

Publ. i GD 12/4 2009

 

När Mats Larsson startade gruppen ”Vi som hängde på Dollhouze på 80-talet” på Facebook kunde han inte drömma om vilket gensvar det skulle bli.

 

Sedan i höstas har över tusen personer gått med och på lördag blir det reunionparty med mycket nostalgi. Bardiskarna Dollhouze och Wictoria kommer att återuppstå för en kväll.

 

På 80-talet var Dollhouze i Gävle ett begrepp. Många levde sina liv på Dollhouze, personalen gick dit även på lediga dagar och de som jobbade på andra krogar kom till Dollhouze så fort de var lediga. Veckorevyn skrev om Surprise Sisters succéshow och det gick bussar från både Uppsala och Stockholm till innestället med Sveriges längsta bardisk. Både Björn Borg, Johannes Brost och Patrik Sjöberg var återkommande gäster.

 

Surprise Sisters

 

 

 

 

Surprise Sisters

 

– Man var ledig fem helger om året, men då jobbade man extra i alla fall, minns Eva Wahlström och skrattar.

 

Hon började som servitör, men var kaxig av sig och fick så småningom även jobba i baren med killarna.

 

–  Och hur vi såg ut på den tiden! fortsätter hon lika glad. När jag inte hade arbetsuniformen på kunde det vara en rosa overall med brett resårskärp i midjan och vita pumps. Alla tjejhår var stora och tuperade och killarna hade korta kavajer med axelvaddar.

 

Thomas ”Edde” Edlund och Johan Dahl nickar och ler. De hörde också till personalstaben på Dollhouze när det begav sig och de skrattar gott när de minns.

 

Det var en speciell tid i nöjesvärlden, det har de fått bevis för nu. Det kommer nya medlemmar på Facebook hela tiden och många har inte setts på 25 år. Efter ett tag började frågan komma upp av sig själv, visst skulle det vara kul med en återträff! Till slut blev trycket så stort att de kände sitt ansvar och tog på sig uppdraget att ordna en fest.

 

– De flesta har ju tappat bort varandra, säger Thomas. Och det är helt fantastiskt hur lätt vi plötsligt har hittat varandra igen, helt tack vara Facebook. Det finns ett enormt behov, både av att få träffas men också av att få roa sig med andra i samma ålder.

 

Thomas, Eva och Johan håller i trådarna till reunionfesten med 80-talistema och Parken Gävle är bokad. Med en rejäl diskobelysning, diskjockeys från 80-talet, mingelytor och barer med namn efter krogarna när det begav sig. Alla som var ute i svängen på 80-talet är välkomna. Även om man gick mest på någon annan krog som Wictoria, Grottan, Gefle Wapen, Café Artist, Fontaine eller Fenix.

 

– Det är jättekul för det känns verkligen att folk är taggade inför det här, säger Johan. Många har till och med ringt hem på helgerna och vill köpa biljetter.

 

– En tjej ringde mig härom dan och ville ha tio biljetter på en gång, fortsätter Thomas. Hon frågade om det gick bra att komma i diskokläder, visst låter det härligt!

 

När de träffas bubblar minnena från den här tiden fram.

 

Alla konstiga saker som de hittade efter stängning, tomma filmburkar under borden och kvarglömda underkläder bakom scenen. Det stängda Viprummet längst in som de flesta bara fick tråna efter. Vilka kändisar de spillde champagne på, vilka som var stroppiga och vilka som gav 500-lappar i dricks.

 

Men vad som ingick i den populära drinken Ragnar minns de inte riktigt längre. Drop däremot bestod av slattarna under kvällen som alltid tömdes i en gemensam hink under baren.

 

Och musiken går inte att glömma. Säg bara ”September” med Earth Wind and Fire som var öppningslåten och alla tre får något saligt i blicken. Populär var också ”Billy Jean” med Michael Jackson, ”Like A Virgin” med Madonna, ”This Is It” med Melba Moore, Samantha Fox, David Bowie, Rolling Stones och så förstås ”I Will Survive” med Gloria Estefan.

 

– Glöm inte Lou Reeds ”Walk on the Wild Side”, kommer Johan på och ser ännu lyckligare ut. Den var alltid sista tryckarlåten innan lamporna tändes. Då var det stämning.

Helen Granditsky


Publ. 2016-08-04 av Lisse-Lotte Danielson för Gaveldraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top