Musiksoppa på Spegeln 5/11 2008

.

   

   

 

 

Sångerskan Bi Dahlborg

Bi_Dahlborg_1

tolkar Barbro Hörbergs outgivna texter.

Hon hade satt upp en egen före­ställning som handlade om en samling kvinnoporträtt. Flera av Barbro Hörbergs sånger var med i den föreställningen. En kväll satt Barbro Hörbergs änkling, konstnären Jan Stenvinkel, i publiken.

Nästa kväll kom Jan tillbaka och tittade på föreställningen igen. Efter föreställningen gav han Bi Dahlborg en röd skinnväska och några papperskassar med de enkla orden: ”Här är Barbros efterlämnade mate­rial, se till att hon lever vidare!”

I materialet hittade hon 13 sångtexter och flera monologer. De flesta texterna är tonsatta av den fram­lidne kompositören och programledaren Berndt Egerbladh. Tonsättningarna är inspirerade av tidigare utgivna låtar med Barbro Hörberg. Sångtexterna är kraftfulla i all sin enkelhet. Då som nu berör de med känsla ­livets små och stora stunder. Barbros texter berör på djupet inte bara hos äldre lyssnare utan även hos unga människor.

 

Barbro Hörberg gick bort i cancer 1976, 42 år gammal. Under sin karriär skrev hon flera kända ­låtar och medverkade i flera tv-program och teateruppsättningar. Under flera år levde hon i Frankrike där hon hämtade mycket inspiration. Hon hann endast spela in fyra skivor, mestadels med eget material Sången Med ögon känsliga för grönt har spelats in av bland andra Monica Zetterlund, Nannie Porres och Johan Johansson.

 

Agneta och Bruno Wallén stortrivdes.

 

Lyssna på Barbro Hörbergs egen version av: Med ögon känsliga för grönt

Övriga länkar:

 

Barbro Hörbergs visor får nytt liv.

Gråt i gräset

Om korta lyckor – och långa.

Finstämda tolkningar av Barbro Hörbergs visor 

Kabaré Hörberg.

 

Det var en mycket bra föreställning. Bis röst var så vacker och liknade “i mångt och mycket” Barbro Hörbergs egen röst. Hennes skicklige musiker med

Max Åhman på gitarr och

Kristian Pauli på bas

 

var en perfekt inramning. Stundtals blev jag tårögd – få kan skriva sådana direkta texter som Barbro kunde. Det var en upplevelse för mig, som alltid haft Barbro som klar favorit, att höra texter och musik som aldrig tidigare har publicerats. Jag ville testa denna musiksoppa då jag aldrig tidigare hade provat på dessa luncher. Vi tyckte alla att det är mycket billigt med 140 kr för denna lunch tillsammans med en fin underhållning och detta kan helt klart rekommenderas. Publiken bestod av såväl unga som gamla.

—————————————————————-

Fotat och sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

 

 

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..