Monk möter Monk

Monk möter Monk.

Vem är Kerstin Monk?

Jag lyfter pennan med spänt intresse, ivrig att suga åt mig varje ord. I början går det mycket bra att hänga med.

Kerstin är född 1944 i Gävle och är alltså 63 år när detta skrivs, hon har en son – Oliver – som bor i Göteborg med sin sambo Christina. Nu bor Kerstin med sin hustru Eileen i ett hus vid havet i Harkskär. Hon älskar musik och körsång och spelar dragspel i Harkskärsorkestern. Kerstin älskar att resa, ägnar sig mycket åt föreningsliv och är både sekreterare i Harkskärsföreningen och ordförande i Gävle Konstförenings vänner.

Hennes starka sidor är att kunna lyssna, skriva och vara social. Hennes svaga sidor är att vara lat och otålig. Hon kan fastna vid sin dator med en patiens, hon gillar att lösa sudoko och lägga pussel. Hit går det perfekt för mig att lyssna koncentrerat.

Plötsligt berättar hon någonting som får mig att bli helt omtumlad och tappa koncentrationen. Hon berättar att hon växte upp vid korsningen Åkargatan och S Centralgatan 24 som gränsade dels till Ångväfveriet på ena sidan och Makaronfabriken på den andra (dessa 2 platser nämner hon inte). Det var ett barnrikt hus med två verandor och två huvudingångar. I vardera trapphuset bodde fyra familjer (inte heller detta nämner hon). Plötsligt visste jag precis vem Kerstin är. Jag tror hon hette Bergqvist som barn och var enda barnet. Jag minns henne mycket väl då vi är jämngamla så när som på ett år och vi lekte tillsammans med de andra barnen. Det är första gången jag möter någon från barndomen som jag minns.

Södra Centralgatan 24

Aldrig kunde jag väl ana att min lekkamrat Kerstin på nedre botten på Centralgatan 24 var Kerstin Monk. Jag minns att hennes mamma var mycket angelägen om hennes skolgång vilket gjorde att jag avundades henne litet. Jag tillbringade även själv de flesta av dagarna under min uppväxttid i detta hus medan min mamma arbetade. Jag var nämligen hos mina morföräldrar som bodde i den andra huvudingången. Efter denna starka upplevelse får jag kämpa för att återvända till nuet och åter koncentrera mig på Kerstins berättelse.

I Realskolan mötte hon sin väninna Eva Fagerstedt vars pappa var riksbanksdirektör. Eva var mycket imponerad av Kerstins pappa då han diskade stekpannan även på undersidan. Efter realskolan kom hon till läroverket/Vasaskolan där hon spelade piano samt var ordförande i Runa.

Hon tog studenten i Gävle och arbetade som journalist på Gefle Dagblad. På den tiden tyckte hon Gävle var tråkigt och flyttade bl.a. till Stockholm. Hon bodde också 10 år i London där hon gifte sig med sin dåvarande man Jim Monk och fick sonen Oliver. London är mycket spännande och hon citerar någon, ”den som är trött på London är trött på livet”.

Efter 17 år återvände hon till Gävle som hon nu upplever som en vacker stad med mycket kultur där man kan promenera överallt. Hon älskar att bo vid havet, den dagen hon dör vill hon att hennes aska skall strös där.

Hon har hela tiden mött oerhört många spännande människor. Som bara några ex. kan nämnas Josephine Baker, Sven Bertil Taube, Ginger Rogers, Shirley McLaine,

Ginger Rogers (sätt på högtalarna)

 

 

Shirley McLaine,

Ingrid Bergman, Percy Barnevik, Patrik Nilsson, Lars Molin ochGunilla Riva (f.d. Furuviksbarn).

Jag måste bara berätta om en härlig kommentar. Vid en intervju med Lars Molin några veckor före hans död frågade Kerstin honom varför han alltid var så trevlig. Han svarade ” när man är kort som jag är och inte särskilt snygg – då måste man lägga manken till”!

Lars Molin

Hon berättade om mängder av intressanta möten och händelser och fick också den nästan självklara följdfrågan med uppmaningen ”skall du berätta om dina memoarer”? Hon frågade litet försynt – tror du att det finns något intressse?

Jag är övertygad om att alla som lyssnade på Kerstin idag direkt skulle rusa och köpa boken. Tack Kerstin för en fantastisk eftermiddag!

Betr hennes memoarer – här finns de!

Kerstin Monks intervjuar. (jag rusade själv och köpte boken)

———————————

Detta är sammanfattat av Lisse-Lotte Danielson.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website