Detta är Börje Försäter enligt Kent Andreasson

   

 

Läs Kent Andreassons beskrivning.

Många Varbergsbor har en relation till Börje Försäter.  Som pressfotograf har Börje blivit en välkänd profil i Varberg när han med kameran i hand funnits på plats vid alla typer av offentliga händelser de senaste 38 åren – och därigenom skapat en imponerande bilddokumentation av stadens sentida historia och utveckling.

Börje föddes i Stockholm 1945 och växte upp i Gävle. Hans karriär inom media började där från lägsta trappsteget, som springpojke på Gefle Dagblad.

Att han sökte sig just dit var ingen tillfällighet. Han var redan då helt inriktad på att bli fotograf och via tidningens fotoavdelning fick han vid sidan av ordinarie jobbet möjlighet till lärospån, insikter och praktik.

Efter tre år, 1962, hade han utvecklat sitt kunnande så att han erbjöds ett lärlingjobb som fotograf på Alingsås Tidning. Börje åkte dit, fann att den ordinarie fotografen  slutat dagen före – och blev genom denna slump ”riktig” pressfotograf.

”Gesällvandringen” fortsatte sedan. Från Borås Tidning via Svenska Dagbladet i Stockholm till en bildbyrå i Halmstad. Sedan ville han stå på egna ben och startade 1967 Hallandsbild.

Efter några års verksamhet i Halmstad konstaterade han att det nog var dags för en mer genomtänkt framtidsplan. Var kunde företaget bäst utvecklas?

Svaret var Varberg. Staden var  i 70-talets början Europas då största byggarbetsplats; Värö Bruk byggdes, Ringhals byggdes, nya sjukhuset byggdes – expansion, framtidstro och ett bra företagsklimat präglade Varberg. Det lockade Börje.

Hans analys visade sig riktig. Redan från början skapade han goda kontakter och fick många uppdrag. Det ledde till att hans dåvarande sambo Carin Rudehill 1972 lämnade sitt arbete i en fotoateljé i Halmstad för att fotografera för Börje.

Året därpå utökades personalen i den trånga källarlokalen på Borgmästargatan med Tony Malmqvist, känd Varbergsbo som då bott i Eilat i Israel en tid.

Företagets tillväxt skapade behov av större lokaler. De fann Börje i en före detta skola i Vare, strax söder om stan, som 1976 byggdes om och inte bara gav utrymme för firman utan också blev en bostad  för honom och Carin.

Under alla år har Börje och Hallandsbild sysslat med olika typer av reklamfotografering. Han har också haft avtal om fotografering för Ringhals. Därtill har det blivit åtskilliga beställda gruppbilder av olika slag. På släktträffar, bröllop, fotbollslag etc.

Men huvudsakligen har Börje ägnat sig åt mediejobb. Alla andra uppdrag till trots, främst är han pressfotograf. Engagerad,lagom framfusig och med en proffsig känsla för vad som är en bra bild – de egenskaperna har gjort honom till en högt uppskattad och eftersökt frilansfotograf inom mediebranschen.

Han har därför jobbat för rader av fack- och veckotidningar samt givetvis alla de stora dagstidningarna: GP, GT, Arbetet, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet, Sydsvenskan, Kvällsposten.

Det har varit uppdrag i Halland, men även i övriga Sverige. Dock har de flesta bilder förstås tagits i Varberg. I samband med olyckor, möten, demonstrationer, husrivningar, protestaktioner, idrottsevenemang,  byggen, idolbesök…

Mellan 1972 och 1978 återanvände Börje alla lokala bilder genom att årligen ge ut bildkavalkaden Hänt i Varberg. De böckerna blev  mycket efterfrågade och finns säkert ännu  bevarade  i många Varbergshem.

Börjes och Hallandsbilds bildmässiga dokumentation av Varbergs sentida utveckling finner nu ytterligare en form genom denna utställning.  Den kan ses som en hyllning till en skicklig fotograf och hans medarbetare, men  den utgör också en manifestation av pressbildens betydelse när en tidsepok ska återges.

Historieskrivning handlar inte bara om ord utan i lika hög grad om bilder. Det är så Börje vill se denna utställning.

Kent Andreasson

——————

Börje Försäter
borje@hallandsbild.se
www.hallandsbild.se
Fotograf 
Börje Försäter
Kungsgatan 8B
43240 Varberg
Tel+46340 670990 Mob +4670 5474292
Sweden

		
		
			

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top