Annica Öhmans bok Barnen från Källbäck

Annica Öhmans bok “Barnen från Källbäck“.

 

Lyssna på de inspelade radioprogrammen.  GLÖM INTE ATT SÄTTA PÅ LJUDET…

Barnen från Källbäck träffades igen  …..                                    -“-

 

Efter den katastrofala stadsbranden 1869 och den efterföljande misären med alla hemlösa byggdes dock Gävle upp igen mycket snabbt vilket fick invånarna att känna stolthet över sin stad och omvärlden att häpna över den beslutsamhet och den förmåga som präglade Gävle (källa: Ulf Ivar Nilsson, “Gävle på 1800-talet”). 1901 kunde Gävleborna yvas över mycket, fabrikernas antal ökade markant och allt andades tillförsikt.

 

Allt var dock inte frid och fröjd bakom kulisserna. Många barn som levde på Gävles skuggsida blev brutalt skilda från sina föräldrar av olika anledningar och placerades på barnhem.

 

Mellan 1950 till någon gång fram på 1980-talet fanns 500 barnhem i landet. Uppskattningsvis var det runt 100 000 barn som var placerade på hemmen under den tidsperioden. För de 2 000 barn som var omhändertagna på barnhemmet i Gävle var övergrepp och kränkningar vardag.


 

Vad döljer sig bakom – hur var det att hamna på barnhem?

 

Journalisten och författaren Annica Öhman, född 1945 och uppväxt i Gävle har under sju års tid studerat barnens situation och deras OMSKAKANDE upplevelser. De togs från föräldrarna och slussades ihop under mycket stränga förhållanden under varierande tidsperioder och utan (med få undantag) några som helst besök på stora och lilla Källbäck. Här beskrivs hur syskon särades och blev sängvätare till följd av sina traumatiska upplevelser. Annica har fått fullmakt att gå in i sekretesshandlingar på stadsarkivet i Gävle och har hjälpt många av de nu vuxna barnen att försöka förstå vad som låg bakom föräldrarnas beslut. Hon poängterar att föräldrarna inte tänkte på sig själva utan hade – trots egen sorg och förlust – barnens bästa för ögonen Många föräldrar kämpade för att behålla barnen men fick ingen hjälp i en hård och kylig värld utan något av dagens skyddsnät.

 

För att förstå Annicas drivkraft till detta tidsödande arbete; ett mycket värdefullt och belysande inslag i Gävles historia – klicka på nedanstående länkar:

 

En av Annicas systrar lämnades till Källbäck för adoption.

 

Övriga artiklar från Annicas olika insatser:


Förvägrades sitt ursprung – Nyheter Dalarna

 

Annicas hemsida

 

Föredrag i Malung/Vansbro – Berättade gripande om utsatta Barnhemsbarn.

 

Barnen från Källbäck (lyssna även på 5 inspelade intervjuer).

 

Tidigare har Annica skrivit en bok med politikerporträtt, TRYGGHETSMAKARNA (Tidens förlag) samt dokumentären om HILDA, en elvabarnsmor på Brynäs i Gävle.

Båda böckerna kom ut 1991 och är båda slutsålda. Boken om Trygghetsmakarna finns i ny utgåva från 2008.

 

Lotta

Senast uppdaterad: 2009-05-16

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top