Che – Argentinaren

 

Che – Argentinaren

som visas på Bio 7:an den 8 – 14/5 2009.

60 kr.

Se trailern i ovanstående länk!

 

Argentinske revolutionären Che

Första filmen av två om Che Guevara av Steven Soderbergh.

1956 seglar Fidel Castro till Kuba från Mexiko i sällskap med 80 rebeller. En av dessa är en argentinsk läkare vid namn Ernesto ”Che” Guevara. Syftet med resan är att störta diktatorn Batista som många Kubaner då tyckte hade för nära kopplingar till USA och inte stod på folkets sida.

Till filmens styrkor hör spänningen och Benicio del Toro i huvudrollen som Che. Han känns rakt igenom trovärdig. Annars tappar filmen något i intensitet och tempo med de förvisso nödvändiga klippen från Ches tal i FN och andra tillbakablickar.

Vad som fick denne läkare att vilja störta Batista framgår inte. Det dröjer också långt in i filmen innan fienden syns, vilket gör att dynamiken i någon som vill offra sitt liv som rebell kunde gjorts ännu starkare.

Recension:

Jag känner mig dubbelbottnad i mina omdömen av denna film. Bland det negativa är att den kändes väldigt lång. Fler på samma rad satt och gäspade precis som undertecknad. Filmens egna sekvenser var ganska spännande men sedan varvades de hela tiden med många dåliga “autentiska ” filmsekvenser som kändes förvirrande om man inte var väl insatt i den verkliga handlingen redan från början. På slutet kändes filmen dock riktigt bra och vi ville även se fortsättningen för att få veta “vad som hände sedan”?

Det bästa med denna typ av filmer som Bio 7:an visar är att de visas nu då många har tillgång till Internet. Vaknar nyfikenheten gör man egen research och ökar allmänbildningen vilket skapar större självförtroende. De kan jämföras med rena äventyrsfilmer – spännande i sig – men lätta att glömma. Historiska kända handlingar som belyses i filmer som denna skapar förutsättningar att delta i olika diskussioner i framtiden. Har man gjort egen research stannar handlingen lättare kvar i minnet.

Trots besvikelse i början är jag mycket glad åt att få möjlighet att se dessa filmer. Ta reda på vad du själv tycker, kostnaden är ringa.

/Lisse-Lotte Danielson.

Läs sammanfattningen i Wikipedia.

Läs om Che – Gerillaledaren.

———————————–

Related Articles

  • Che – Gerillaledaren     Che - Gerillaledaren som visas på Bio 7:an den 8 - 14/5 2009. 60 […]
  • Milk MILK som visas på Bio 7:an den 10 april - 23 april 2009. 60 kr. Se trailern i […]
  • Frost/Nixon   som visas på Bio 7:an den 3/4 - 16/4 2009. 60 kr. Se trailern i ovanstående länk! […]
  • Drottningen och jag   Drottningen och jag som visas på Bio 7:an den 24/4 - 30/4 2009. 60 kr. Se […]
  • The Duchess v:* { behavior: url(#default#VML) } o:* { behavior: […]
  • Tvivel – Doubt v:* { behavior: url(#default#VML) } o:* { behavior: […]
  • Sjunde himlen v:* { behavior: url(#default#VML) } o:* { behavior: […]
  • Eden Lake    som visas på Bio 7:an den 6 - 12 mars 2009.   Recension Steve och […]

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website