Vem blir Årets Gävlebo 2015?

 

frågetecken     

NU vet vi, det var kanditat nr 1 Lasse Wennman som vann.  

Lasse Wennman

STORT GRATTIS!

 

Publ. i Arbetarbladet 14/11 2015.

 

I fjol utnämndes Anna Sving Sjöblom till årets Gävlebo av Arbetarbladets läsare. Ett år har passerat. Nu är det dags att utse 2015 års Gävlebo. Arbetarbladets läsare har nominerat fem starka kandidater, som vi nu börjar presentera i tidningen och på arbetarbladet.se. Rutinen är med andra ord densamma som tidigare år. Det finns emellertid en stor skillnad mot fjolåret. Årets Gävlebo kommer i år inte att inviga Gävlebocken under invig­ningen. Gävle kommun och Arbetarbladet kom inte över­ens om villkoren.

 

Under årens lopp har många starka Gävleprofiler utsetts till Årets Gävlebo. 1988 gick priset till boxaren Sören Antman och året därefter var det musikern Thomas Di Leva som prisades. Andra kända personer som fått priset är till exempel Rolf Lassgård, 1993, och Per-Olof Posa Serenius, 1995.

 

Arbetarbladet och dess läsare utsåg Årets Gävlebo kontinuerligt under 1990-talet. Därefter gjordes ett uppe­håll innan Årets Gävlebo kom tillbaka i ny skepnad. Från 2009 väcktes nämligen en ny tradition. Från det året var det under Arbetarbladets traditionsenliga Öppet hus under skyltsöndagen som Årets Gävlebo presenterades för besökarna på plats. Därefter klev Årets Gävlebo upp på scenen vid bockinvigningen tillsammans med någon av Arbetarbladets medarbetare.

 

Därefter fick den nutnämnda Årets Gävlebo inviga Gävlebocken. Så var det i fjol när Anna Sving Sjöblom vann, 2013 när Mats Huldt vann, 2012 när Wellington Ikuobase vann, 2011 när priset gick till Lasse Hall, 2010 när Kaskito Ngongo prisades och 2009 när Ing-Marie Persson fick kliva upp på scenen och inviga bocken som Årets Gävlebo.

 

Från 2009 och framåt var Arbetarbladet med i den så kallade bockkommittén, som står bakom arrangemanget kring Gävlebocken och dess invigning. Tidigare i år lämnade Arbetarbladet bockkommittén med omedelbar verkan. Anledningen var och är det bristande förtroende jag känner för Johan Adolfsson, som då var ordförande för kommittén. Adolfsson är även kommunikationschef i Gävle kommun.

 

Trots avhoppet var Arbetarbladets vilja att även i år hålla traditionen vid liv och låta Årets Gävlebo inviga Gävlebocken. Gävle kommun visade också intresse för detta fram till för någon månad sedan, men under ett möte med bockkommitténs nuvarande talesperson Annelie Hydén framfördes att den motprestation som kommunen krävde från Arbetarbladet var att vi skulle betala hälften av kostnaden för det fyrverkeri som varje år hålls vid bockinvigningen. Jag sade nej till detta och då sade Gävle kommun i sin tur nej till oss.

 

Därför kommer vi även i år att avslöja vem : som blir Årets Gävlebo under vårt öppna hus 29 november. Prisutdelningen kommer att livesändas på arbetarbladet.se. Däremot kommer inte Årets Gävlebo att inviga Gävlebocken. Synd, men vi lyckades inte komma o överens med Gävle kommun om detta.

 

Årets Gävlebo är en titel som trots detta är lika attraktiv. Nu presenterar Arbetarbladet den första av fem kandidat­er. Arbetarbladets läsare kan rösta via  sms, mejl och formulär på arbetarbladet.se från och med 18 november. Röstningen avslutas 29 november. Läs om kandidaterna de närmaste veckorna och rösta på den du tycker bör vinna.

Apropå vinnare säger jag som den brittiske politikern och författaren Benja­min Disraeli (1804 -1881): “Framgångens hemlighet är att aldrig släppa målet ur sikte.”

Daniel Nordström

Daniel_N

 

Kandidat nr 1 

Lasse Wennman

VEM ÄR :   LASSE WENNMAN     (Läs mer om Lasse Wennman här!)

Kandidat nr 2

Therese Elljung

VEM ÄR : THERESE ELLJUNG

Kandidat nr 3

Thorild Dahlgren

VEM ÄR : THORILD DAHLGREN

Kandidat nr 4

Erik Süss

VEM ÄR : ERIK SÜSS

Kandidat nr 5

Marwa Karim

VEM ÄR : MARWA KARIM

 

————————-

Kan vi inte utse Årets Gävlebo tillsammans?

Public i Arbetarbladet 22/11 2015

 

2014 års kandidater

 

Hej! Årets Gävlebo är en fantastisk utmärkelse, och vi är många som följer den med stort intresse.

 

Bockinvigningen har alltid byggt på ekonomisk samverkan mellan parter, och gör det fortfarande. De två senaste åren har Arbetarbladet som en del av Bockkommittén per år betalat 20 000 kronor i generellt ekonomiskt stöd till Bocken och 10 000 kronor extra för att delge Årets Gävlebo under Bockinvigningen.

 

I år ville vi gärna se ett utökat samarbete där både Gävle kommun, Gefle Dagblad och Arbetarbladet tillsammans utsåg Årets Gävlebo så att fler än Arbetarbladets läsare kunde nominera och rösta på den för hela Gävle viktiga utmärkelsen.

 

Vi fick inte till ett samarbete kring den idén, och inte heller ett ekonomiskt bidrag i pengar till Bockinvigningens fyrverkeri. Nu står kommunen och Gävle Centrumsamverkan med sina 200 företagare för invigningen. Vi hoppas och tror att Årets Gävlebo får sin välförtjänta uppmärksamhet ändå.

 

Annelie Hydén

ordförande i Bockkommittén, Gävle kommun 

Petra Ederborg

ledamot i Bockkommittén Gävle Centrumsamverkan

——–

 

• SVAR DIREKT

Det är intressant att Annelie Hydén och Petra Ederborg nu för fram att Gävle kommun tillsammans med Arbetarbladet och Gefle Dagblad vill arrangera Årets Gävlebo. Den intresseförfrågan har aldrig förts fram tidigare. Det är också intressant och märkligt att Gävle kommun uppenbarligen har synpunkter på att Arbetarbladet ensamt står för arrangemanget Årets Gävlebo. Det enda Gävle kommun tidigare har fört fram under våra diskussioner är att Arbetarbladet ska delfinansiera fyrverkeriet om det ska bli aktuellt att Årets Gävlebo, som tidigare ska, inviga Gävlebocken.

 

Årets Gävlebo kommer nu inte att vara en del av bockinvigningen, men kommer ändå att få sin välförtjänta uppmärksamhet utan Gävle kommuns inblandning.

 

För övrigt är som alltid alla Gävlebor och alla andra, det vill säga inte enbart Arbetarbladets läsare, välkomna att delta i omröstningen i Arbetarbladets arrangemang Arets Gävlebo.

 

Daniel Nordström 

Chefredaktör och ansvarig utgivare ledamot i Bockkommittén Gävle Centrumsamverkan

—–

Public. av Lisse-Lotte Danielson 2015-11.22 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top