TVÅTUSEN ÅR I GÄVLEBYGDEN – Jan Sterner

Publ i GD 2015-09-11

Jan Sterner är död.

 

Under många år var Jan Sterner medarbetare på GD Kultur. För de historieintresserade Gävleborna var Jan Sterner känd som författare till flera böcker om vår stads historia, som ”Tvåtusen år i Gävlebygden” och ”Gatunamn och Gävlehistoria”.

 

Boken ”Sagor, sägner och skrock från Gästrikland” gav en bild av hur folktron i landskapet har sett ut. Gävleborna har fått en rikare kunskap om sin stads historia tack vare Jan Sterners värv.

 

Jan Sterner kom ursprungligen till Gästrikland 1962 från Östergötland och han arbetade på Vasaskolan som lektor i svenska och engelska. Förutom för sina kunskaper om lokalhistoria så utmärkte han sig med sina breda och djupa musikhistoriska kunskaper.

 

Hans insatser för den lokala historieskrivningen uppmärksammades också formellt när Gävle kommun 1998 gav Jan Sterner kommunens kulturpris. Han delade det med Lennart Ödeen. Gefle Dagblads dåvarande kulturredaktör Björn Widegren kommenterade: ”Lennart Ödeen och Jan Sterner är bägge så välförtjänta pristagare att de borde fått priset varsitt år.”

 

Jan Sterner blev 85 år.

————

Publ. av Lisse-Lotte Danielson 2016-02-11 för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website