Thuntanks olja förstörde kusten – Nina Wahlman

 (Foto från 5 maj 1987 av Stefan Tkatjenko)

 

Publ. i Arbetarbladet 27/12 2016.

 

I snöstorm och sträng kyla gick oljetankern Thuntank 5 på grund i Gävlebukten och 200 ton olja läckte ut i havet.

 

I dag är det 30år sedan den stora oljekatastrofen, som påverkade kusten i flera år framåt.

 

 

21 decmeber 1986 gick Thuntank 5 på grund på Gråsjälsbådan och blev kvar där till juldagskvällen då hon bogserades till varvet i Karlskrona. Då hade man lyckats tömma fartyget på 4 200 ton olja200 läckte ut i Gävlebukten.

 

 

Kusterna vid Gävle, Älvkarleby och Tierps kommuner drabbades hårt av oljan, och ett digert saneringsarbete startades direkt. Under julhelgen arbetade ett 50-tal personer med att skopa upp 20-30 ton. Oljan hade drivit in i vikarna vid bland annat Långsand, Billudden, utanför Karlholm och vid Fågelsundet.

 

 

Under resten av vintern tog saneringen en paus och återupptogs i början på april. I en artikel från 10 april konstaterar brandförsvarschefen att mängden olja längs kusten är betydligt större än vad man trott.

 

Saneringen pågick en bit in i juli och i augusti 1987 konstateras att det har kostat en miljon kronor i månaden, totalt drygt fem miljoner. Samtidigt får insatsen toppbetyg av Internationella oljeskadefondens chef i London. ”En av de bästa saneringarna som gjorts världen över!”, står att läsa i Arbetarbladets artikel.

 

Där konstateras också att Älvkarleby kommun drabbades hårdast av alla, särskilt Billudden. Där fick klapperstenarna tvättas en och en.

 

Två och ett halvt år efter grundstötningen, i början av juni 1988, åtalades Thuntanks kapten för brott mot sjölagen. Men han friades i Stockholms tingsrätt några månader senare.

 

 

Arbetarbladet 27 december 1986. Sex dagar efter att Thuntank 5 gick på grund står faktum klart: En oljekatastrof har inträffat.

  

Nina Wahlman

———————

Public. av Lisse-Lotte Danielson 2016-12-21 för  Gavledraget.com

Gå till Startsidan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top