Stuvericentralen på Alderholmen- Ulrika Olsson

Jag har länge undrat över varför inte tidningarna ibland kontaktar Gävles Facebookgrupper när de söker material till sina artiklar och då det finns har så många seriösa inslag där. Till min glädje har Ulrika Olsson förstått detta och jag hoppas hon skall efterföljas av flera.

/Lisse-Lotte Danielson (admin i Gävles båda Facebookgrupper Du vet att du är från Gävle om...  samt Vi som tycker Gefle var finare förr.)

 

Stuvericentralen

Public. i Arbetarbladet 6/7 2015.

 

Se länk i Gävles Facebookgrupp du vet att du är från Gävle om …..

 

Stuvericentralen ska dokumenteras.

 

Till hösten rivs den gamla stuvericentralen på Alderholmen. Kommunen har därför gett Länsmuseet Gävleborg uppdraget att dokumentera byggnaden.

 

Ulrika Olsson är byggnadsantikvarie på Länsmuseet. Under veckan har hon vistats i stuvericentralens lokaler för att fotografera och anteckna detaljer till dokumentationen.

 

– Det kommer att bli en hel del bilder. Men dokumentationen i sig kommer inte att bli så omfattande och detaljerad. Det jag strävar efter är att kunna ge en helhetsbild av byggnaden, säger hon.

 

När Ulrika Olsson fick uppdraget visste hon inte mycket om stuvericentralen och den verksamhet som en gång har funnits där. Därför läste hon på och efterlyste, i ett inlägg i Facebookgruppen “Du vet om du är från Gävle om…”, personer som någon gång hade jobbat där. Och hon fick faktiskt napp.

 

Ulrika Olsson

 

– Det var ett tag sedan man var här senast, men nog är det sig likt, säger Mikael Ybert.

 

Han såg Ulrikas Facebookinlägg och åkte till sin gamla arbetsplats för att berätta för henne om hur det var att jobba som stuveriarbetare under 8o-talet.

 

– Det här kommer att hjälpa mig i mitt arbete. Man får en uppfattning om hur det  faktiskt var att jobba här säger Ulrika Olsson om Mikael Yberts historier.

 

När hon är klar med sitt arbete ska allt arkiveras. Förutom sin egen dokumentation kommer Ulrika att ] tillgång till material som elever på Gävle högskolan har tagit fram om byggnaden.

Text och Foto:  Simon Klingdal

——————–

Public.  2015-07-06 av Lisse-Lotte Danielson i Gavledraget.com.

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website