Svenska Turistföreningens Gästrikekrets gör studiebesök hos SR Gävleborg, Kanal 4 och Lokalradion, 2009-02

(Klicka på nedanstående bilder …. och på Pilen

Bakåt i Explorers övre vänstra hörn om du vill återgå och klicka på nästa bild i större format.)

 

 

 

Kanalchef Leif Eriksson tar emot.

 

 

Gästrikekretsens f.d. ordförande Bengt Svensson presenterar oss.

 

 

.

Förväntansfylld lyssnarskara.

 

 

Här prioriteras nyhetsinslagen.

Dagens nyhetschef är Maria Sundell.

 

 

När den röda lampan lyser pågår sändning.

 

 

Programbyten måste passas på sekunden.

 

 

Kontrollrummet med all teknik.

  Här planeras allt i detalj.

 

 

Vi får information om budget och planerade aktiviteter.

 

Leif Eriksson startade sin bana i Gävle som praktikant. Efter att under 22 år ha tjänstgjort på annan ort återvände han till Gävle år 2002 och är nu kanalchef för Sveriges Radio Gävleborg. Lokalradion sänds 2.500 tim/år och har 72 nyhetssändningar i veckan. Det finns 6 tidningar i länet som bevakas varav 2 av dem är 7-dagars tidningar. När vi kom dit domineras dagens sändningar av det som händer med Saab, vad sker med deras bilgarantier och begagnade bilars värde?

 

Radio Gävleborg har ingen egen musikstudio men det finns en musikbuss. Maria Sundell som är dagens nyhetschef och “Gate-keeper” väljer ut vilka nyheter som prioriteras i turordning. Som ex kan nämnas – vad är viktigast för dagen – att 43 lärare i Gävle får skriftligt besked om uppsägning eller att 80 nya varslas inom Sandvik? År 2011 beräknas elevantalet åter att stiga. En annan nyhet är att 3-åriga Jessica som är född i Sverige utvisades till Kongo utan att ha vaccinerats och nu har hon fått malaria.

 

Man söker också efter positiva nyheter, ev. kan det komma en miljardorder till Eriksson som kan skapa nya jobb. Rent allmänt har vi en ökande lyssnarskara och 10% är ej födda inom landet. Man diskuterar ständigt etikregler. Skall brottslingar nämnas vid namn innan de är dömda? Det undviker man hos Radio Gävleborg. Man får inte göra överdriven reklam genom att upprepa ett företagsnamn alltför ofta inom en viss tid. Man måste också ha en neutral ton. Sveriges radio har hög trovärdighet.

Det finns dataprogram som beräknar hur lång tid det tar att läsa en text. Krånglar det måste man improvisera en del. Man kan höra att det finns tid över om man vid en väderleksrapport även tar med vädret för morgondagen och dagen därefter.

 

Man använder sig av ljudfiler med bättre kvalitet än vanliga mp3-filer och alla befintliga gamla skivor skall nu säljas. Radio Gävleborg betalar mycket pengar till Stim för all musik som används. De har en budget på 14 miljoner som räcker bra. Deras redaktion består av 22 personer och totalt tjänstgör 27 medarbetare. Det stora målet är att det skall vara 40% lyssningsfrekvens. F n leder både Dalarna och Hälsingland. Radio Gävleborg är den 11:e mest avlyssnade kanalen. Detta vet man för Statistiska Centralbyrån ringer upp och frågar vad olika personer mellan 7 år och 79 år lyssnar på.

 

Deras närmaste framtidsplaner är att dela ut ett musikpris till ännu ej etablerade artister och låta vinnaren få göra en låt som spelas på svensktoppen. De vill på så sätt ge en språngbräda till en ev. karriär. F n spelar de t ex in en sopplunch på Spegeln. De bevakar också countryfestivalen i Furuvik och för att ge “Mer jul i Gävle” funderar man på att starta en tävling mellan olika körer på Esplanaden. De gjorde också en inspelning från den nyligen genomförda Gospelhelgen. Igår var de t.ex. hos Länsmuseet och bevakade när Carl Larsson-tavlan packades ned för att visas under 3 månader på en utställning i Stockholm.

 

Vi fick som avslutningspresent en cd-skiva med Ulf Ivars historia om “Sanna men osannolika händelser och öden från Gästrikland”.

 

Bengt Svensson tackade slutligen för en mycket givande och spännande timme.

 

 

 

 

Folk & Sånt 2009-02-27

—————————————–

Gå till Startsida

 

Fotat och sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website