Del 1: Gävlebilder 1991 “I Färskt minne”.

 

 

Tommy och Rosita Landberg bakom Murénska badhuset (som revs 1966) och Muréngatan 6.

 

VEM VAR FOTOGRAF INGRID LANDBERG?        I FÄRSKT MINNE

 

Text: Ann-Marie Björk

LÄNSMUSEET I GÄVLEBORGS LÄN

 

 

Det här är ingen historiebok om Gävle utan en fotobok med gävle­bilder. Ni som tittar i boken får själva skriva er historia till bilderna. Ni är nästan alla ögonvittnen till hur det såg ut på den här tiden och har massor av kunskap i färskt minne. Längre sedan är det inte.

 

Bilderna är tagna från mitten av 1950-talet och fram till 1980 och visar den period av Gävles historia då man lät allt förfalla i väntan på rivning och nybyggnation. Minns ni?

 

Fotograf är Ingrid Landberg. Hon kom från Roslagen till Gävle 1954 och började genast fotografera. Ingrid Landberg kom till en stad som med några få undantag hade en stadsbild från sent 1800-tal. Nu är den stadsbilden borta – för alltid. Vid två tillfällen har länsmuseet visat några av Ingrid Landbergs bilder, 1989 och 1990, i utställningarna Brynäs innan det revs och Så var det på 1960-talet.

 

Inför utställningen Brynäs innan det revs berättade Ingrid Landberg: “Nej nu fotograferar jag inte Brynäs längre. Det finns ju inget kvar. Jo, förresten … eftersom Stenebergsladan håller på att rasa ihop så är jag där och tar lite bilder då och då när ljuset är bra.

 

Det går ju inte längre att promenera på Brynäs, det är ju knappt man hittar. Förr gick jag gärna dit, helst efter ett regnväder och kände doften efter gammalt trä och syrén. Det var sköna stunder. Allting var så nära och lättillgängligt. Fast det var så tätt bebyggt fanns det mycket grönt. Det var så fint längs Brynäsgatan innan träden höggs ned. Man fick känslan av att Brynäs hade växt fram ur ett behov hos människorna. När jag tänker på riktigt bra service, då tänker jag nog på Brynäs som det var förr. Tänk vad ofta j ag var med ungarna i Stenebergsparken. På somrarna badade vi i den lilla bassängen och på vintrarna åkte vi kälke i kyrkbacken. Vi var där jämt! När jag kom hit till Gävle 1954 tyckte jag att Brynäs liknade Grängesberg där jag är född. Då fanns ju gasljusen kvar och kullerstenarna. Om man kunde bortse från skröpligheten i husen så var det ju så spännande med alla detaljer och olikheter. Jag förstår de där trädkramarna. Jag har velat krama om husen som de rev. Nu känns Brynäs så isolerat. Det känns som om hela staden är en enda Lokal slinga anpassad för biltrafik. Jag är i alla fall tacksam att jag fick se det här innan det revs”.

 

Ur Ingrid Landbergs bilder har jag valt sådana som i sin tur väckt bil­der hos mig.. Bilderna i boken väcker minnen på gott och ont – men alla i färskt minne.

 

Länsmuseet i Gävle, april 1991

Ann-Marie Björk

—————————-

 

Drottninggatan mot väster. I bakgrunden till höger Stortorget. Bilden från mitten av 1950-talet.

 

Korsningen Drottninggatan och Kansligatan vid Stortorget omkring 1960. I byggnaden snett till höger låg Hallbergs bokhandel, till vänster Konsum Alfas varuhus som öppnades 1938.

 

Rivning av kvarteret Nattväktaren i korsningen Norra Slottsgatan och Drottninggatan. I bakgrunden Gävle slott. I byggnaden till väster var Hallbergs bokhandel tillfälligtvis inrymd innan den flyttade till varuhuset Flanör. Till höger biografen Aveny.

 

Norra Slottsgatan mot söder. I bakgrunden Gävle slott. Till höger biografen Aveny där man för tillfället visade husmodersfilm.

 

Korvkiosken vid Stortorget var inrymd i busstationens norra del där även Taxi för tillfället hade sina lokaler. Slutet av 1960-talet.

 

Nattbild från Stortorget med Busstationen, Taxi och Torggrillen.

 

Norra Slottsgatan mot Stortorget. I barackerna till höger var vissa affärer runt torget tillfälligtvis inhysta under den stora rivningsperioden i slutet av 1960- och början av 1970-talet.

 

Stortorget med biografen Roxy belägen på södra sidan av Stortorget 1969.

 

Nygatan vid Stortorget mot väster. Slutet av 1960-talet.

 

Norra Skeppargatan mot söder vid Stortorget innan det blev högertrafik 1967. Huset till höger med Asplunds päls byggdes 1870 och revs 100 år senare, 1970.

 

Raggare på Stortorget i korsningen Nygatan och Skeppargatan. Slutet av 1960-talet.

 

Sonen Håkan Landberg har  upphovsrätt till dessa foton. Gavledraget har fått unikt   tillstånd att publicera dessa.

 

GÅ TILL INNEHÅLLSFÖRTECKNING

————————–

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

 

Publ. 22 Oktober 2215

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

Scroll to Top