SLÄKTEN WESTERGREN I GEFLE

Isaac Westergren & Co AB  Isaac Westergren & Co AB

 

  1. Isaac garveriarbetare som 1872 grundade Isaac Westergren Co för kemisk-teknisk tillverkning, bland annat såpa, tvål och kosmetiska varor.

Firman grundades år 1872 av handlanden Isaac Westergren i Valbo och hans son, handlanden Per Johan Westergren i Gefle. Från början omfattade rörelsen förutom grosshandel även fabrikation av ljus, tvål och såpa. Fabriken moderniserades år 1911, varvid tillkom en tidsenlig anläggning för framställning ur oljor av fettsyror och glycerin. Ytterligare utbyggnad av fabriken företogs år 1917

 

Verksamheten omfattar f. n. såp- och tvålfabrikation , tillverkning av kosmetiska medel, parfymer, eau de Cologne, hårvatten m. m., varav såpa är den största artikeln. Såpfabrikens årsomsättning belöper sig till ca 800.000 kronor. De sista åren har handelsverksamheten, jämte de egna tillverkningarna, praktiskt taget uteslutande omfattat engroshandel med kaffe. I det år 1914 anlagda rosteriet rostas årligen ca 850 ton kaffe. Firmans specialblandning bär märket ” Izal “. Avsättningsområdet för firmans varor sträcker sig huvudsakligen över mellersta Sverige och Norrland. 

 

Konsul Isaac Westergren var rörelsens chef från år 1914 till år 1933, då han i samband med firmans ombildande till aktiebolag drog sig tillbaka. Sedan år 1933 är Y. Liden verkställande direktör i bolaget, där han varit knuten sedan år 1918. Firman sysselsätter f. n. ett 75-tal personer

 

 

Gefle Såpfabrik   Tvålfabriken 1930

 

Gefle Tvålfabrik  låg i kv Lektorn på hörnan på N. Stapeltorgsgatan och Ruddammsgatan. Tidsperioden omfattar 1930-1962.

 

Labbet-B Jönsson K Haglund  Labbet med chef B Jönsson och K Haglund

 

Tvåtillverkning   Tvåltillverkning

 

Tvättpulver packas   Tvålpulver packas.

 

Slut på Sågfabrikens epok  Slut på en epok 1962

—————

  1. Per Johan (1846-1914), son till Isaac (1), grosshandlare och delägare i faderns firma. På Nygatan 11 drev firman partihandel, bland annat med kaffe, och startade 1914 eget kafferosteri med varumärket Izal.

 

Izal-Mocca-blandning2

—————

 

  1. Isaac (1875-1950), son till Per Johan (2), grosshandlare och konsul som gjorde stora insatser för idrotten i Gävle och Sverige. W., som under större delen av sin aktiva karriär representerade IFK Gävle,, var i början av 1900-talet en av Sveriges bästa kortdistanslöpare som med revolutionerande träningsmetoder vann många priser i nationella och internationella 100-meterstävlingar. Han lanserade 1895 spikskor och liggande start i landet.

 

Isaac Westergren

 

Isaac Westergren (Född 1875-1950) vann 1898 100-meterstävlingarna i Agnes Krustenstiernas allé i Bolougnerskogen med klubbrekordet 10,8 visste ingen att det var en tangering av dåvarande världsrekord. Klubbrekordet höll sig för övrigt i 70 år. Ett år senare var det friidrottsgala i Gävle och Isaac Westergren vann återigen 100 meter på 10,8, en tid som ingen sprängt under det gångna året varför det blev en ny tangering av världsrekord. Westergren erövrade år 1899 också SM-guld på 100 meter.

 

Westergren ledde konståkning i Gävle i början av 1900-talet och bildade skola där Einar de Flon utbildades till en av de bästa konståkare Sverige haft. W. var anlitad som konståkningsdomare i Sverige och internationellt.

 

Isaac var med och bildade IFK Gävle 1900 och Gefle Fältridt- och Travklubb några år senare. Som ordförande i idrottsplatsstyrelsen drev han fram en modern idrottsplats i Gävle, Strömvallen, bekostade delar av byggandet och har en minnesplatta på läktaren. Skänkte under 1920-talet mer än 400.000 kronor till svensk elitidrott, bland annat de Westergrenska träningsprisen, och sponsrade 1920 den svenska OS-truppen till Antwerpen med minst 100.000 kronor – det finns uppgifter om att detta engagemang kostade honom uppåt en halv miljon.

 

Isaac Westergren lär också tack vare sin generositet i hög grad ha varit delaktig i att ishockeyn tidigt fick fotfäste i Sverige.

Han var med och grundade Riksidrottsförbundet och var ledamot av dess överstyrelse 1903-1913 och 1917-1923. Ledamot även av Sveriges olympiska kommitté, den förste ordföranden i Svenska ishockeyförbundet, grundare av Gästriklands idrottsförbund.

 

Vid sidan av engagemanget i faderns firma Isaac Westergren Co drev han åren 1916-1920 även Fabriksaktiebolaget Viktoria i Helsingborg. Han var dansk konsul i Gävle och styrelseledamot av Gefleborgs Läns Sparbank och Norrlandsbanken samt styrelseordförande för Gefle Köpmannaförening. Svenska män och kvinnor; Wickberg, E: Kring Strömvallen (ingår i Ur Gävle stads historia); Svenska Folkrörelser del III, idrott.

——————-

Publ. 2015-11-27 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top