Bygg spårväg till Sätraåsen – Ulf Kriström

 

INSÄNDARE i GD 29/12 2015

 

Kan Gävle göra något för att hjälpa Sverige att leva upp till klimatavtalet som här­omdagen klubbades i Paris?

 

Ja, faktiskt. Om den nya kommunledningen låter bygga en ny spårvägslinje från centrum upp till arena­området på Sätraåsen så kommer det att innebära en miljövinst som verkligen placerar Gävle på världskar­tan.

 

Ett par miljoner människ­or kommer att färdas till och från området varje år i fram­tiden. Som situationen är just nu kommer en majori­tet av dem att ta bilen. Vad det innebär i fråga om avga­ser och bränsleförbrukning behöver man inte ens räkna på för att kunna föreställa sig.

 

Miljövinsterna är så up­penbara att EU närmast bor­de tigga om att få vara med och betala.

Gävle har som bekant en stark tradition när det gäller spårvägar, vi hade tre linjer genom staden från 1909 och till mitten av 1950-talet. Vad jag är ute efter är dock inte några museivagnar som i sakta mak glider fram längs gatorna utan en toppmo­dern snabb förbindelse som mer leder tankarna till en tunnelbana än till romantis­ka turer i sakta mak.

 

Ett annat viktigt argument är att de idrottsklubbar och andra aktörer som kommer att hålla till i arenorna – Brynäs, Gefle IF Fotboll, Gefle IF Friidrott, Gävle GIKProlympia, Gävletravet, Friskis & Svettis med flera – verkligen skulle gynnas av en snabb förbindelse med centrala Gävle. Det är redan nu tillräckligt krångligt att ta sig dit och därifrån med bil för att många ska avstå.

 

Invånarna i Stigslund och delar av Sätra skulle också få en supersnabb förbindel­se med centrala Gävle.

 

Det går bara inte att bort­se från alla dessa fördelar. Den enda tänkbara nackde­len skulle vara att kostna­den gör projektet orealis­tiskt, men det vet man inte förrän man räknat på det. Gör det, ni som nu har mak­ten i Stadshuset!

 

Om utfallet blir bra borde linjen i en framtid kunna byggas ut till en cirkellinje via Sätra till högskolan.

 

Slutstation Strömvallen kanske – vilken härlig tanke att sammankoppla Gävles idrottshistoria med Gävles idrottsframtid!

Ulf Kriström

 

Spårvagnarna kom med nybyggarandan.

 

Ulf Kriström har sedan länge varit min favoritjournalist och jag sörjde när han blev pensionär. Därav min iver att nu publicera när jag hittade hans Insändare i Gefle Dagblad.

—————-

Publ. 2015-12-30 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står   Starta  diskussionen.

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website