Nya Folkets hus blöder – Maria Carlsson

 

Utdrag ur artikel av Maria Carlsson – Publicerat i Gefle Dagblad 3 sept 2014.

 

FolketsHus-Bomhus

 

Gävle.  Folkets hus i Bomhus blöder ekonomiskt. Nu väljer kommunen att skriva ner en fordran på föreningen med 9.5 miljoner kronor. Men alliansoppositionen är starkt kritisk.

 

Under 2014 kommer Bomhus Folkets hus att ha förbrukat hela sitt eget kapital. Det påtalade kommunens revisorer redan 2012. Orsaken till påpekandet var att kommunen har en lånefordran på föreningen sedan huset byggdes.

 

Lånefordran har uppgått till nära 15,4 miljoner kronor. Men kommunen har inte tagit någon säkerhet för lånet. I kommunens bokslut för 2013 ansåg revisorerna därför att fordran var starkt övervärderad.

Läs vidare i ovanstående länk

——–

Publ. i GD 4/9-2014.

gävie

Folkets hus i Bomhus är navet för ett annars hopplöst insomnat torg.

 

Det menar föreningen som driver det.

– Det vore jättekonstigt om kommunen inte värnade det. säger Börje Wallén i styrelsen.

 

Kommunstyrelsen i Gävle godkände i förrgår att Bomhus Folkets hus skuld på nära 15,4 miljoner kronor till kommunen skrivs ner med 9,5 miljoner. Orsaken är att värdet på fastigheten nyligen skrevs ner med motsvarande belopp.

 

Men alliansoppositionen motsatte sig och menade att det är bättre att Folkets husföreningen går i konkurs och att någon annan tar över fastigheten. Kommunfullmäktige har sista ordet i frågan.

 

Enligt Börje Wallén skulle föreningen överleva i högst tre år till utan skuldnedskrivning.

– Det har vi påtalat flera gånger för kommunen. Vi har varit ganska frustrerade över att inget hänt förrän nu. Tack vare skuldnedskrivningen kommer vi att klara oss länge till, säger han.

 

År 2009 utsågs Folkets hus i Bomhus till Sveriges bästa av riksorganisationen Folkets hus och parker. Enligt husets föreståndare Margareta Andersson var det ett målmedvetet arbete som låg bakom.

 

Byggnaden inrymmer i dag Fritidsgården Legenden, Bomhus bibliotek, ett gym och en restaurang som drivs som ett socialt företag utan vinstintresse. PRO har sin expedition där och det anordnas konstutställningar, teateruppsättningar och keramikverkstäder för alla åldrar.

 

Lokaler hyrs även ut till babyrytmik, datakurser för pensionärer, bröllop, föreläsningar och fester.

 

    • -Hela huset bygger på möten över generationsgränserna. Det är det jag tycker är så häftigt. Det här är centrum för alla Bomhusbor. Det finns inget annat, säger Margareta Andersson.

 

De är oroliga för vad som ska hända med verksamheten om föreningen går i konkurs och fastigheten säljs på exekutiv auktion.

 

  • -De verksamheter som finns här i dag betalar bara en symbolisk summa i hyra till oss. De skulle inte ha råd att vara här annars. Vi kan inte ha marknadsmässiga hyror som privat fastighetsägare, då blir det inget Folkets hus, säger Margareta Andersson.

 

Revisorerna som granskat föreningens räkenskaper har föreslagit att styrelsen skulle nekas ansvarsfrihet på grund av dålig uppsikt över ekonomin. Men Börje Wallén tillbakavisar att styrelsen inte haft koll.

– Vi har inte kunnat göra mer än vi gjort för att öka intäkterna, säger han.

 

Om fullmäktige godkänner skuldnedskrivningen den 29 september kommer kommunen även att teckna en säkerhet i fastigheten

 

 

Maria Carlsson

 ———-

 

 

 

Se även :

Folkets hus i Bomhus, aningslöst att riva detta  Anders Norborg

 

Bomhus_Gamla-Folkets_Hus

 

och

Gamla Folkets hus i Bomus revs olagligt – Praktisk rivning? Debattinlägg.

 

Gamla_Folkets_Hus_i_Bomhus

 

————-

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 2014-09-03  för Gavledraget.com

1 thought on “Nya Folkets hus blöder – Maria Carlsson”

  1. Pingback: Folkets hus i Bomhus, aningslöst att riva detta – Anders Norborg | Gävledraget

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top