Bygg fler skyskrapor säger Anti!

 

Ritn-skyskrapa

Illustration: Håkan Östergren.

 

Insändare/Debatt – Fler skyskrapor, säger Anti

Public. i GD 1/2 2015.Bygg fler skyskrapor i Gävle. utbrister entusiastiskt min 80-årige vän Anti.

 

Men varför då?  frågar jag.

  • – Jo, förklarar Anti, Gävle behöver visa att man är en framtidsstad som lockar hit driftigt folk. Och att bygga skyskrapor är coolt. Se bara på New York, Chicago, Tokyo, Dubai! Varför skulle Gävle vara sämre? Folk kommer att vallfärda hit för att få vara med om en sådan framtidssatsning.

 

Men är det inte lite skillnad på Gävle och de städer du nämnde? Här finns det till exempel gott om mark att bygga på. Det finns det inte i de städerna. Och vem skulle vilja bo i höghus i Gävle?

 

  • – Jo ser du, vi åldringar vill bo så högt som möjligt. De påstår att det är praktiskt för åldringar att bo på marken. De kan komma ut i friska luften utan alltför mycket besvär. Men det gillar inte vi.

 

  • – Vi vill kunna titta ut genom fönstret eller från en balkong och se vad som händer runt omkring oss. Inte behöva ta oss ut för att se oss omkring. Och så vill vi bo så nära vår Herre som möjligt. Det känns tryggt nu när vi börjar närma oss slutet.

 

Men har du inte läst alla dessa insändare, av folk som bor i Gamla Gefle och som är rädda för insyn från skyskrapan man vill bygga?

 

  • – Jovisst har jag det. Men vilket är bäst, att vi åldringar får en fin utsikt eller att de som bor i Gamla Gefle slipper insyn? De kommer själva att bli gamla en dag, och då kan de flytta upp i en skyskrapa och njuta av utsikten utan att behöva gå ut. Och så kan de titta ner på sin gamla bostad. Det vore väl fint!

Men en enda skyskrapa räcker väl inte för alla äldre i kommunen?

 

–      Nej, men man kan bygga många flera. Tänk bara på Strömvallen. Vad ska de göra med den, nu när fotbollen har flyttat därifrån? Den kommer bara att stå och kosta pengar.

 

–      Riv skiten och bygg flera skyskrapor på marken. Tänk vad fint det skulle bli med ett antal skyskrapor där. Pensionärerna skulle kunna sitta och titta ut över alla tomterna i Villastaden och så att säga delta i livet där. Och vilken fin utsikt det skulle bli över Boulognerskogen och att kunna se vad folk har för sig där. Så skulle jag vilja bo, säger Anti.

 

Men har du inte funderat över hur man ska kunna evakuera åldringarna om det börjar brinna? När man blir gammal kan det ju hända att man glömmer ett levande” ljus” eller glömmer stänga av spisen. Och då kan det ju lätt hända att en eldsvåda uppstår. Och brandkårens stegar når ju inte så högt.

 

– Det är sant, men det vore häftigt om vi gamla fick öva oss i att hoppa ut genom fönstret och ner i ett brandsegel. Tänk vad kul vi skulle ha med en sån träning i stället för den urtrista gymnastiken med någon tråkig terapeut.

 

Hur tror du övriga Sverige skulle se på Gävle, om man börjar bygga skyskrapor en masse? Har du tänkt på det?

 

–  Javisst. Gävle behöver ju synas, och det här är ett bra sätt att göra det på. Vi syns ju redan förvisso i olika sammanhang. Läste att Gävleborgs län har landets största arbetslöshet. Och att Gävle kommun ligger i botten. Det är inget bra sätt att synas på.

 

Och sen har vi landets högsta kommunalskatt. Det är heller inget bra sätt att synas på. Man måste ju till och med höja skatten ytterligare för att ha råd att lägga ner 80 miljoner kronor på att bygga om Stortorget och att skänka 25 miljoner kronor till Brynäs hockey. I stället för att satsa pengarna på att bekämpa arbetslösheten.

 

  • – Nej, bygg flera skyskrapor i Gävle – då kommer stan att synas!

Gävle-Bo

————

Public. Av Lisse-Lotte Danielson  i Gavledraget.com

Vi har många Gävlebor med mycket humor!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top