Hudar i Läkerolfabriken – Ulf Kriström

Ulf Kriström

 

L-Matton  Fotot av Carl Larsson ingår i Länsmuseets fotosamling

L_A_Matton.jpg_3

 

Lite Gävlehistoria ur Gefle från A till Ö:

L.A. Mattons Läderfabriks AB grundades 1852 av Lars Andreas Matton som anlade garveri i Wilhelm Eckhoffs före detta linne- och drällfabrik i hörnet Kaplansgatan/KyrkogatanStadsbranden 1869 förstörde garveriet och då det inte fick uppföras igen på den gamla tomten handlade Matton i stället med hudar, läder och skor. På det nya industriområdet vid Södra Skeppsbron Brynäs fick ett nytt garveri uppföras 1879. Där utvidgades rörelsen. Matton övergick från att bereda alla slags skinn till att specialisera sig på sulläder som levererades till Sveriges ledande skofabriker. Mattons läderfabrik var på 1940-talet en av Sveriges största tillverkare av bottenläder och hade som mest 160 anställda. 1905 startades dotterbolaget L.A. Mattons Hudaffär handelsrörelse med hudar och skinn som drevs till 1970-talet. Adressen var Norra Stapeltorgsgatan 3, vid Stortorget.

 

 

Mattons_skinn_1968  Fotot är taget av Åke Nylén

 

L.A. Matton avled 1897 och firman övertogs 1900 av sönerna Emil och Waldemar. Från 1908 var Emil Matton ensam ägare. Företaget ombildades 1930 till aktiebolag med Emil Matton som chef. 1951 efterträddes han av sonen Lars.

 

Nya material och ökad import av skor på 1950-talet påverkade läderproduktionen och fabriken avvecklades 1961-1962. Fabrikslokalerna övertogs då av F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB

Se även mer info om detta här:

 

Ulfs böcker


Publ. av Lisse-Lotte Danielson 2016-04-19  för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top