Gunnar Wetterlings bensinmack – Ulf Kriström

 

Public. i GD 10/1 2006.

 

Gunnar Wetterling var stadsarkitekt i Gävle 1922-1932. Han ritade en lång rad av våra mest bemärkta byggnader som Hotell Baltic och  Södra Station,  det vill säga Maxim.

 

I alla händelser så ritade han Texacos stationVästra vägen. Så här såg den ut.

 

Bilden är tagen söderifrån. Gatubelysningen till vänster i bild hör således hemma på Västra vägen, och ni som ändå inte blir kloka på hur det såg ut kan åka dit och leta på det vackra huset bakom macken. Det står kvar som en pålitlig orienteringspunkt.

 

Han var en riktig hotshot inom den tidens arkitektur, och hans skapelser har varit flitigt förekommande inom arkitektutbildningen.

 

I hela världen, såvitt vi kan förstå.

 

Han var naturligtvis medveten om sin status, och det var kanske därför han kunde tillåta sig att också rita något så folkligt som en bensinstation. Eller också var det nyhetens behag – det här med mackar var hett då. Det var kanske till och med en merit att ha ritat en.

 

Ulf Kriström

 

 

 

 

 

 

FAKTA

Ur Gefle från A till Ö på www.gd.se

Bensinstationer. Den första bensinstationen i Gävle byggdes 1919 av Svensk-Engelska Mineralaktiebolaget Shell på tomten bakom brandstationen. Huset revs 1930 sedan företaget 1929 byggt en ny anläggning vid Svängbron.

 

En bensinstation med pumpar utomhus, ritad av Gunnar Wetterling, byggdes 1930 vid Västra vägen. Den revs när gång- och cykeltunnel byggdes mellan Engelbrektsgatan och Stadsträdgården 1976.

 

Wetterling, Gunnar (1891-1967), stadsarkitekt i Gävle 1922-1932, länsarkitekt i Stockholms län 1932-1940, därefter stadsarkitekt i Stockholm. Utbildad vid Tekniska Högskolan 1913 och Konsthögskolan 1916. Ritade i Gävle bland annat Sankt Ansgars hus. Hotell Baltic, Westergrenska stiftelsen, Ericssonska stiftelsen och Södra station. Dessa byggnader anses vara höjdpunkterna i Gävles arkitektur före 1960-talet. Wetterling är också internationellt uppmärksammad.

 

Källor: Från Gästrikland 1980, Monk, K, Artikel i GD 3/8 1997

Gunnar Wetterling som tecknaren såg honom 1929.

Gå till Startsidan.

 


 

Public. 2016-11-09av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website