Här avtäcks en skatt – Dan Lorén, Gunilla Ekman och Gunilla Silver.

 

 

Publicerat i Mitt Gävle Torsdag 7 februari 2013.

 

En_skatt_avtackes

Fran_Lundhs_foto

 

 

En folkhistorisk skatt avtäcktes i tisdags då antikvarier från Länsmuseet Gävleborg övertog cirka 40 000bilder från nedlagda Gävlestudion Lundhs Foto. Samlingen är den senaste i raden som snälla fotostudiors forna ägare lämnat över till Gävlebomas nöje.

 

När Mitt Gävle anländer till Fogden, granne med Läkerolfabriken, där Länsmuseet har förråd och arkiv – har skatten nyss börjat avtäckas.

 

En boxningsmatch på okänd Gävleplats, ett studentfirande utanför Rådhuset 1939, Gustav Vasa-statyn i Kvarnparken innan den vändes tvärsom och några kvinnliga arbetare som rullar cigarrer på Tobaksmonopolet. Med 1900-talsbilderna får vår stads historia nytt liv.

 

Godsakerna är fullpackade i 28 kartonger med uppskattningsvis 40.000 glasnegativ och framkallade bilder från Lundhs Foto.

 

Studion låg på Södra Kungsgatan 14 från 1935, då den öppnades av Manne Lundh, innan den lades ned under tidigt 2000-tal. Den nästsiste ägaren av butiken, Rolf Wijk, boende i Trödje, hade egentligen för avsikt att själv digitalisera samlingen, men gav till slut upp och skänkte den till Länsmuseet Gävleborg.

 

– För oss är en sån här samling ovärderlig, säger Dan Lorén, första antikvarie på Länsmuseet.

 

Nu stundar många timmar för honom och kollegorna Gunilla Silver och Gunilla Ekman att registrera, rengöra varsamt utan att avge fingeravtryck, sortera och digitalisera bilderna för allmänheten. Och förvara bilderna i rätt temperatur och luftfuktighet – så de inte tar skada.

 

Enligt de skrivböcker, så kallade sittningsliggare, som medföljde samlingen, är bilderna huvudsakligen från 1935 till 1971.

 

Bilderna är tagna av Lundhs fotografer och består till stor del av porträttfotografier. Kanske inte det roligaste för museipersonalen att handskas med, men en guldgruva för släktforskare. Tänk att äntligen få se hur farfarsfar egentligen såg ut!

 

Gnnilla Ekman och Gunilla Silver tycker det är desto roligare att skåda bilderna av stadsvyer, fabriker, finska krigsbarn och flickskoleelever som hämtar potatis i Hille. Eller varför inte dramatiska pressbilder föreställande eldsvådor. Ända fram till 1950-talet var det nämligen fotostudior som tog foton för Gävletidningarna.

 

– Sånt som skildrar verkligheten, sammanfattar Gunilla Silver sina favoritmotiv.

 

När hon hade digitaliserat ett flygfoto från Valbo där hon bodde i sin barndom, gjorde hon en makalös upptäckt. Den moderna tekniken gjorde att hon kunde zooma in fotot och se sig själv stå där som flicka, i sällskap med familjen, på balkongen i sitt barndomshem.

 

Du som söker dig till bloggen samlingargavleborg.blogspot.se, där Länsmuseet kontinuerligt uppdaterar allmänheten om sitt arbete, kanske gör en liknande upptäckt. På lansmuseet gavleborg.se går det även att söka bland 100.000 bilder från fler av de fotosamlingar som digitaliserats.

 

Nils Palmeby

redaktionen@mittgavlecom

—————–

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson 6 augusti 2014 för Gavledraget.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top