Gastas komiker på Å-krogen – recension av Simon Ridell

David Batra

Publiken försökte njuta mellan skrattkramperna

 

Publ i Arbetarbladet 13/5 2016

 

Det borde vara en speciell känsla för en komikerstjärna som David Batra att komma in på Å-krogen för första gången (Det här var ju faktiskt hans första framträdande på Gasta).

 

Detta till trots finns ett signerat foto av honom på väggen som om han har varit där redan. David Batra är helt enkelt så stor i komikersverige att man gärna får det att verka som om han välsignat en med sin närvaro, alternativt att Gasta-styrelsen satt upp honom där och tänkt ”en gång” ska minsann han David Batra vara här också.

 

Med speciell känsla tänker jag mig att det var just såda­na här ställen han drog skämt på för längesedan, när han slog igenom. Trånga, svettiga och träiga lokaler med ölmärken som främsta inredningsdetalj. En uppenbart felaktig tan­ke, även de flesta riktigt er­kända komikerna reser runt på mindre ställen för att pröva nytt material – men ändå – det känns som en kväll där stjärnan som “breakat” för många år se­dan på nytt får smaka på hur det var att göra just det. Han njuter – publiken för­söker njuta mellan skratt­kramperna.

 

David Batra kör över publi­ken. Det blir svenska män med tandoori-bränna, en Indienresa med ett pinsamt avslöjande, livvakter i bad­kar och dansk Kahlua – ba­ra för att nämna några in­slag. Publiken i den full- smockade Å-krogen kastas från prekära vardagssitua­tioner till mer David Batra-specifika problem – exem­pelvis om hur det är att vara tillsammans med en politi­ker. Allt går i en rasande takt.

 

Det rimliga är att David Batra alltid är så här skick­lig, det är tänkbart att det finns en hel del rutin på det där med att dölja att han går just på rutin. Men detta är nåt annat, det tändes en gnista i David Batra. Gasta och trånga, svettiga, träiga, fullsmockade Å-krogen tar ut det bästa ur de bästa.

 

I en sektion av sitt framträ­dande upprepar David Batra “Man vill ju inte ha sanning­en” som ett mantra. Nu är det signerade fotot på ho­nom på väggen en sanning. En annan sanning är att en stånd up-kväll inte blir bätt­re än så här.

 

För innan David Batra kör över publiken så har både Farzad Nouri och Gastas egen Gerda Bylund gjort det samma. Nouri med skämt om stora lår och det outtömliga ämnet om bemötande för någon med utländsk ursprung. Bylund med ett lysande set om att vara på väg att bli tant på allvar som får pu­bliken att kippa efter an­dan.

Farzad Nouri              Gerda Bylund

 

Gastas MC Hans Carstensen brukar tjata på Gerda By­lund att hon ska sluta sitt jobb som bibliotekarie och börja turnera i stället berättar han. Vanligtvis ett dåligt råd, alla kan inte bli som David Batra – men nu står det i tidningen också och Gerda Bylund bidrag i högsta grad till femman här intill.

Simon Ridell

 

simon-ridell_

 


Public. 2016-05-13 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top