Fredrik Renard, en bortglömd fotopionjär – av Johanni Sandén

 

Publicerat i Gefle Dagblad Torsdag 13 juni 2013.

 

Sodra_Kungsgatan

 

 

Den tyske invandraren Fredrik Renard hade flera fotoateljéer i Gävle i slutet av 1800-talet när fotografiet fortfarande var ett ungt medium. På Länsmuseet kan man i dag få lära sig mer om en fotografpionjär som förevigade det gamla Gävle.

 

Fredrik Renard föddes i Kiel i Tyskland 1824 och flyttade till Sverige på 1850-talet tillsammans med sin bror Woldemar. Här blev de båda verksamma som bland annat yrkesfotografer. Fredrik flyttade 1868 till Stockholm där han bedrev både fotoateljé och cigarrfabrik innan han 1880 flyttade till Gävle med fru och barn.

 

I Gävle hade familjen fotografiska ateljéer på åtminstone tre adresser i staden: Norra Trädgårdsgatan 6, Rådhusesplanaden 10 samt Stora Esplanadgatan 13 och han tog många foton av staden under den här tiden.

 

Helena Renard är ättling till Fredrik Renard och är uppväxt i Sandviken men nu boende i Stockholm. Hon menar att Renard kommit i skymundan av hovfotografen Carl Larsson som också var verksam i Gävle runt samma tid.

– Många av de här fotografierna som man blivit itutad att det var Carl Larsson som tagit, har ju visat sig vara min släkting Fredrik Renard. Fredrik var dessutom en bättre utbildad fotograf än Carl Larsson, säger Helena.

 

Fredrik Renard dog den 10 december 1895. Men fortfarande så driver släkten Renard fotografisk verksamhet i Kiel i Tyskland. Fotohistorikern och ättlingen Bernd Renard sammanställer just nu en bok om släkten och kommer idag att hålla ett föredrag om bröderna Fredrik och Woldemar Renard på Länsmuseet Gävleborg klockan halv fem. Några av Fredriks foton finns samlade på Länsmuseet i Gävle.

– Det jag tycker är häftigast är att Renards firma och hans släkt har hållit på sedan fotografins födelse och fortfarande håller igång. Länsmuseet har tolv stycken av hans stadsvyer över Gävle, och de är alla ganska tidigt tagna, säger Dan Loren, antikvarie på Länsmuseet Gävleborg.

 

N_Tradgårdsgtan_6

 

Johanni Sandén

 

——

Publicerat av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget fredag 8 augusti 2014.

 

Related Articles

Lisse-Lotte Danielson

Här finns mer information om Lisse-Lotte. Läs mer..

Leave a comment

name*

email* (not published)

website